Pudra ve tamponlarda kanser riski

ABD’li Johnson&Johnson şirketinin tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ürünlerinden talk pudrasının kanser riski taşıdığı iddiası, gündeme bomba gibi düştü.

Pudra ve tamponlarda kanser riski

Şirket, ürün için kanser riski uyarısı yapmaması nedeniyle 72 milyon dolar tazminata mahkûm edildi. Kararın alınmasına neden olan olay ABD’nin Missouri Eyaleti’nde yaşandı. Markanın ürünü pudrayı kullanan 62 yaşındaki Jackie Fox adlı kadın hayatını kaybetti. Oğlu ise annesi öldükten sonra, annesi adına firmaya tazminat davası açtı. Markaya 72 milyon dolar tazminat cezası kesen mahkeme, cezanın 10 milyon dolarını Fox’un yaşadığı mağduriyet için, 62 milyon dolarını da ürünün üzerinde “Kanser yapabilir” uyarısı yazmadığı için verdi.

Aile avukatı, Fox’un yumurtalık kanserine yakalanmadan önce 35 yıl düzenli olarak Johnson&Johnson markalı talk pudrası kullandığını ve bunun sonucunda yumurtalık kanserine yakalandığını iddia etti. Johnson&Johnson firmasının avukatı, pudranın kanser riski taşımıdığını öne sürdü. Firmanın, gelecek günlerde temyiz mahkemesine giderek verilen kararın geri alınmasını isteyeceğı bildirildi.

Aile ise firmanın kullanıcıyı kanser riski taşıdığı konusunda uyarması gerektiğinde ısrarcı. Aile, davayı da bu hassasiyet için açtığını ifade etti. Boston Hastanesi genetik doktoru Dr. Daniel Cramer, pudranın içinde bulunan “su ihtivalı magnezyum silkat”ın yumurtalık kanserine sebebiyet verdiğinin ispatlanmış olduğunu belirtti. Aile avukatı Jere Beasley, pudranın içinde bulunan “su ihtivalı magnezyum silkat’ın yumurtalık kanserine sebebiyet verdiğini firmanın doktorlarının 1997’de dile getirdiğini iddia etti. Beasley, “Bu maddenin kansere sebep olmadığını iddia etmek sigaranın kansere yol açtığını iddia etmek gibi” dedi. Aile avukatı, firma yetkililerinin 1980’den beri pudra içindeki bu maddenin yumurtalık kanserine yol açtığını bildiklerini ve tüketiciye yalan söylediklerini öne sürdü.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Prof. Dr. Erkut Attar, pudranın risk taşıdığını ancak bunun ispatlanamadığını vurguladı ve şu bilgileri verdi: “Yumurtalık bölgesinde yapılacak olan ameliyatlarda risk taşıdığı için pudralı eldiven kullanılmıyor. Pudranın belli ölçülerde risk taşıdığı söylense de henüz ispatlanamadı. Bizler yine de riske girmemek adına pudralı eldiven kullanmıyoruz. Ancak bu olayda durum biraz daha farklı gibi görünüyor. Kişi pudrayı yumurtalık bölgesine doğrudan uzun yıllar temas ettirmediyse yumurtalık kanseri olmasının nedeni pudra olamaz. Ancak mahkeme büyük ölçüde pudranın ameliyatlarda kullanılmasının risk taşıdığı gerekçesiyle bu kararı almıştır. Pudra halk tarafından özellikle bebeklerde çokça kullanılıyor. ‘Kanser yapıyor’ gibi bir ibare insanlar üzerinde infial yaratır. İspatlanmadan ‘Kanser yapar’ demek doğru değil.”

Tüketici Sorunları Derneği avukatı Rıdvan Yıldız, bu tarz davalarda verilecek cezaların Türkiye’de yetersiz olduğunu söyledi. Bu tür suçlarda 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası olduğunu, ek olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da bu tarz ürünlerle ilgili idari yaptırım ve para cezasının bulunduğunu vurgulayan Atar, “Bu gibi usulsüzlükler karşısında Türkiye’deki para cezaları yetersiz kalıyor, yıldırmıyor. Hapis cezaları da alt sınırda kalıyor” dedi.

11 MARKANIN 5’İNDE ZEHİRLİ MADDE

Bir diğer haber de kadınların regl döneminde ped yerine kullandıkları tamponlarla ilgili. Fransız Ulusal Tüketim Enstitüsü’nün hafta başında açıkladığı araştırma, tüketici dergisi “60 Millions de Consommateurs”ta yayımlandı. Dergide yer alan habere göre, Fransız Ulusal Tüketim Enstitüsü piyasadaki 11 tampon markasını inceledi. Sonuçlara göre, bu markaların 5’inin yüzde 65’inde kanserojen olduğu kesinleşen “dioksin” maddesi tespit edildi. Zararlı otları yok etmek için kullanılan bu madde, “biyoorganik” ürünlerde de var. Bilim adamları, denetimlerin sıkılaştırılması çağrısı yaptı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersin Yarış, tamponda rastlanan kanserojen maddeyle ilgili şunları söyledi: “Dioksinler, toksit ve kanserojen maddelerdir. Dioksinler diye geçer ama birçok bileşenden oluşan maddelerdir. İnsanların kullandığı, yediği, içtiği şeylerden uzak tutulmalıdır. Tamponlarda bahsedildiği gibi dioksin içeren madde varsa kanser yapar. Ancak var mıdır bilemiyorum. Dünya Sağlık Örgütü, dioksin kullanımına bazı ürünlerde belli ölçüde izin veriyor. Ancak tamponda kullanılmasına izin verilmiş mi, verilmişse ne ölçüde verilmiş, bunlar önemli hususlardır. Ben açıkçası tamponda dioksin kullanımına izin verileceğini düşünmüyorum.”

<< Önceki Haber Pudra ve tamponlarda kanser riski Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER