Trump: İran devrim muhafızları terör örgütü ilan edildi

ABD Başkanı Donald Trump, İran Devrim Muhafızları'nın artık ülkesi için "yabancı terör örgütü" olduğunu söyledi. Washington böylece ilk kez, bir başka ülkenin ordusunu "terör örgütü" ilan etmiş oldu.

SHABER3.COM

Donald Trump, "Devrim Muhafızları terörün finansmanında aktif biçimde rol aldı ve bir devlet idaresi aracı olarak terörü teşvik etti" dedi.

Trump ayrıca ülkesinin İran üzerinde mali baskıyı artıracağını söyledi.

ABD Başkanı, "İran'ın terör faaliyetlerine verdiği desteğin maliyetini artıracağız" dedi.

Washington daha önce Devrim Muhafızlarıyla bağlantılı onlarca özel ve tüzel kişiyi kara listeye almıştı.

Son kararla ise ilk kez Devrim Muhafızları bir bütün olarak listeye girdi.

İran Devrim Muhafızları'nın "terör örgütü" olarak ilan edilmesi bir süredir Amerikan yönetiminin gündemindeydi.

Washington'da, böyle bir hamlenin ABD'yle ilişkileri bozuk ülkelerin Amerikan ordusunu ve istihbarat görevlilerini benzer şekilde tanımlamasına açık hale getirebileceği yönünde eleştiriler de dile getiriliyordu.

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in de, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye mektup göndererek, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) "terör örgütü" ilan edilmesini tavsiye ettiğini bildirdi.

Zarif'in bu çağrısının hemen ardından, İran devlet televizyonu ülkenin en üst düzey güvenlik konseyi olan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, CENTCOM'u terör örgütü ilan ettiğini duyurdu.

Devrim Muhafızları, İran'da 1979'daki İslam Devrimi'nden sonra ülkenin ordusundan ayrı olarak yönetim sistemini korumak amacıyla kuruldu. Sahip olduğu askeri gücün yanı sıra elinde bulundurduğu iktisadi kurumlarla da İran dış politikasını, gelir kaynaklarını ve stratejik harcamaları kontrol ediyor.

125 bin civarında askeri olduğu tahmin edilen kara, hava, deniz ve füze birimlerine sahip Devrim Muhafızları, doğrudan İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den emir alıyor.

İran'ın balistik füze gibi stratejik programları da Devrim Muhafızları tarafından yürütülüyor.

Devrim Muhafızları, İran dışında askeri ve istihbari operasyonlar yürüten Tümgeneral Kasım Süleymani'nin komutanlığını üstlendiği Kudüs Gücü'nü de bünyesinde barındırıyor.
<< Önceki Haber Trump: İran devrim muhafızları terör örgütü ilan edildi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER