Tunus Cumhurbaşkanı Essebsi: Nobel Barış Ödülü, Tunuslular için gurur nişanıdır


Nobel Barış Ödülü'nün, Tunus Uzlaşı komitesine verilmesinin ülkede yansımaları sürüyor. Bugün başta Cumhurbaşkanı Beji Kaid Essebsi olmak üzere devlet yetkilileri de yaptıkları açıklamalarında mutluluklarını ifade etti. Essebsi, ödülün Tunuslular için gurur nişanı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Beci Kaid Essebsi, Nobel ödülünün "Tunus Ulusal Uzlaşı Komitesine" verilmesi dolayısıyla görüntülü bir mesaj yayınladı. Essebsi mesajında, "Bu ödül, Tunus'un gerçekleştirdiği siyasi uzlaşı kültürünü daha da yerleştirmek içindir." dedi. Cumhurbaşkanı açıklamasında ayrıca, bu uzlaşının ilk önce 2013 yılında Nahda Partisi lideri Raşit Gannuşi ile kendisinin Fransa'da yaptıkları görüşmede, Gannuşi'nin ulusal uzlaşıya katılmayı kabul etmesi ile temelleri atıldığını ve bugüne kadar da bu yolla çalıştıklarını ve bundan da sonuç aldıklarını aktardı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Essebsi mesajında, insanların farklı inançlara, farklı mezheplere fikirlere sahip olabileceğini; ancak, sorunları çözmenin, diyalog ve uzlaşıdan başka da yolunun olmadığına da işaret etti.

Başbakan Habib Esseyd ise yapığı açıklamada, "Uluslararası büyük bir ödülü, ülkenin dört kuruluşuna verilmesinden çok büyük mutluluk duyduğunu ifade ettikten sonra, bu ödül, bu kuruluşların gösterdiği gayretin uluslararası düzeyde itiraf edilmesidir. Bu ödül, bütün Tunuslular için gurur nişanıdır." dedi.

Öte yandan İşçi Sendikası Başkanı Hüseyin Abbasi, Kartaca Sarayı'nda Cumhurbaşkanı'nı ziyaret etti. Ziyaretin ardından yaptığı açıklamada, "Bu ödül sadece dört kuruluşu değil, ülkenin sorunlarını çözmenin tek yolunun diyalogdan geçtiğine inanan bütün partileri, sivil toplum kuruluşlarını ve tüm Tunus halkını kapsamaktadır." dedi.

TUNUS'TA MİLLİ KUTLAMA TÖRENİ DÜZENLENECEK

Tunus Meclis Başkanı Muhammed en-Nasır yaptığı açıklamada, bugün mecliste aldıkları bir kararla milli kutlama töreni yapılacağını duyurdu. En-Nasr ayrıca tören için kurdukları bir komisyonun çalışmalara başladığını kaydetti.

En nasır açıklamasında, "Çünkü bu ödülle, bütün ulusal bir gayretin neticesi ödüllendirilmiştir. Bütün sivil toplum kuruluşları ve ülkenin karşılaştığı bütün zorlukları diyalog yoluyla aşmaya çalışan partiler ve bir ulus ödüllendirilmiştir." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Tunus Cumhurbaşkanı Essebsi: Nobel Barış Ödülü, Tunuslular... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER