Türk askerine karşı olan Rumlar, adada Rus askeri bulundurulmasını istiyor


KıbrısRumların yüzde 73'ünün, Güney Kıbrıs'ın Rusya'ya askeri kolaylıklar tanımasını istediği haber verildi. Lefkoşa Üniversitesi tarafından yapılan bir anketin verilerine göre Rumların yüzde 66'sı, Rusya'nın adada askeri varlığı olması halinde kendilerini daha güvende hissedecek.

Rum Simerini gazetesi, Rumların yüzde 53'ünün de Rum Yönetimi ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzeyinin artırılmasını istediğini kaydetti.

16–17 Aralık tarihlerinde, 500 kişinin katılımıyla "IMR/Lefkoşa Üniversitesi" tarafından gerçekleştirilen ankette Türkiye ile Rusya arasında sıcak bir çatışma ihtimali konusundaki algı da ölçüldü. Rumların yüzde 28'inin bunun çok muhtemel bir senaryo olduğunu düşündüğü, yüzde 29'unun ise bunun oldukça mümkün olduğunu düşündüğü belirtildi.

Habere göre Rumların yüzde 37'si, Rusya'ya askeri üs verilmesini, yüzde 36'sı yardım sağlanması, yüzde 35'i de Ruslara liman ve havalimanlarının kullanım haklarının verilmesini istiyor. Yüzde 23'lük bir kısım Rusya'ya ikmal olanakları verilmesini isterken, Rumların yüzde 3'ü de Moskova'ya istediği bütün kolaylıkların tanınması gerektiğine inanıyor."

"RUSYA'NIN ADADA ASKERİ VARLIĞI OLMASI RUMLARA GÜVEN VERİR"

Rumların Moskova'ya askeri kolaylıklar vermeye hazır olmalarının, kendilerini güvende hissetmeleriyle alakalı olduğunu da kaydeden gazete, Rumların yüzde 66'sının, Rusya'nın adada askeri varlığı olması halinde kendilerini daha güvende hissedeceklerini söylediklerini iletti. Rumların yüzde 34'ünün ise buna karşı olduğunu yazan gazete, öte yandan yüzde 42'lik bir kısmın da ABD ve Rusya ile eşit derecede yakın bir ilişkiye sahip olmaları gerektiğini düşündüğünü kaydetti.

Rumların yüzde 72'sinin, Rusya'nın, savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesine tepkisinin hafif ve makul, sıcak bir olaya karışmamasının ise doğru olduğunu düşündüğünü belirten gazete, Rumların yüzde 81'inin ise (10 Rum'dan 8'i), Rus şirketlerinin tek yanlı olarak ilan edilen Rum MEB'ine dahil olmalarının, Rum Yönetiminin menfaatine olacağına inandığını ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Türk askerine karşı olan Rumlar, adada Rus askeri bulundurulmasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER