'Türkçe Olimpiyatları'nı büyük bir hayranlıkla izliyorum'

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Türkçe Olimpiyatları'nı büyük bir hayranlıkla izliyorum" dedi.

Bülent Eczacıbaşı'ndan Türkçe Olimpiyatlarına övgü dolu sözler

  • Türkçe olimpiyatlarını büyük bir hayranlıkla izliyorum
  • Holdingde güzel Türkçe konuşmayana 5 TL ceza kesiyorum
  • Bu sene de eminim yine hayran kalacağımız gösteriler izleyeceğiz.

 "Türkçe Olimpiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Eczacıbaşı, "Sanırım bu sene 140 ülkeden finalistler gelecek ülkemize, o finalistleri gerçekten izlemek lazım, Türkçemize ne kadar hakim olduklarını ve nasıl beceriler sergilediklerini ben büyük hayranlıkla izliyorum" diye cevap verdi.

Erkam Tufan ile Analiz'e konuk olan Bülent Eczacıbaşı önemli açıklamalarda bulundu

Eczacıbaşı İKSV (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) etkinlikleri çerçevesinde açıklama yaptı.

"Geleneksel sanatlara ilgi yok"

Biz geleneksel sanatlara bakışımızın ne olduğunu size anlatmaya çalıştım ama bunun gereklerini yerine getirmek için mutlaka konunun bu yönlerini de düşünmek lazım talep olsun ki sponsor olsun sponsor olması için izleyici olması lazım, nitelikli projeler geliştirmemiz gerekir. İzleyici ilgisini oluşturmamız buna bağılı sponsorlar olması lazım. Maalesef bizim önümüzde engeller var klasik Türk müziği konusunda halk müziği konusunda bunları aşamadığımız sürece, büyük çaplı işler yapılamıyor.

Vatandaş  talep etmiyor mu bunu ? Müşterisi mi yok 

Malesef yok, istediğim düzeyde yok. Mesela Itri etkinliğimiz bizim geçen sene çok üst düzeyde kaliteli bir etkinlikti. Itri ve dönemine bir çok boyutlu bakış semineri düzenledik ve Itri dönemi konserini Türkiye’nin en iyi icracılarıyla gerçekleştirdik. Dinleyici kitlemiz son derece kısıtlı kaldı. 
 
"Holdingde güzel Türkçe konuşmayana 5 TL ceza kesiyorum"

Holdinginize uyduruk İngilizce Türkçe karışımı bir dil konuşulmasını yasaklamışsınız.

Yasaklamışsınız demek pek doğru değil. Yok yasak değil biz bir oyun oynuyoruz.

 Para cezası da var ama. Adı da var beş lira

Para cezası demeyelim ona gönüllü olarak Eczacıbaşı gönülleri örgütüne veriliyor. Gönüllü çalışmalar yapıyorlar ama örgütlendiler de aynı zamanda. Onlara bir kaynak sağlamak gerekiyor. Bu kaynağa gönüllülerimiz okullara yazım klavuzları Türkçe sözlükler alıyorlar.

Uydurukça konuşmaya devam etsinler diye  teşvik mi yapalım o zaman para ödesinler, iyi bir kaynak yakaladık gibi geliyor bana. Demek mustaripsiniz bu konuda personelinizden.

Ben sadece personelimden değil, uydurukçanın yayılmasından biraz muzdaribim.

Ve Türkçe konusundaki hassasiyetinizden güzel Türkçenizden, diksiyonunuzdan da belli,  bir sunucu edasıyla  temiz bir Türkçe konuşuyorsunuz. Keşke her iş adamı böyle bir hassasiyeti olablise. Peki tepki almadı mı?

Yok çok destek aldı. Tabi hiçbirimiz çok iyi Türkçe kullanmıyoruz uydurukçadan kurtulamıyoruz.  Toplantılarda da oluyor bu tarz şeyler, toplantıyı kesip  herkese hatırlatmaktansa toplantıdan sonunda arkadaşlarımın kullandığını uyduruk kelimeleri aşağı yukarı tahmin ederek, senin bugün Eczacıbaşı gönüllülerine katkın şu kadar  diyorum.

Peki  Bülent Eczacıbaşı ceza  ödedi mi?

Bende ödedim. Bizim yirmi  kelimelik bir listemiz var öncelikle , uydurukça çok genişledi maalesef ama isim kontrolünü kaybetmemek için en nefret edilen en çok tepki  çeken yirmi kelimeyi yayınladık. Gönüllü katkıları bu listeyle kısıtladık.

"Türkçe olimpiyatlarını büyük bir hayranlıkla izliyorum"  

Tabi sizin bu Türkçe merakınız ben bu haberi okuyunca geçen seneye gittim Türkçe Olimpiyatlarında sizi görmüştüm yılıydı sanırım orada Türk diliyle alakalı bir ödül aldınız isabet olmuş.

Çok övündüğümüz ödül oldu bu.

Bu vesile ile söyleyeyim Türkçe Olimpiyatları bu sene Haziran  1-16’sı başlıyor. Türkçe Olimpiyatları Olimpiyatları hakkında ne düşünüyorsunuz?

Büyük hayranlıkla izliyorum geçen sene 10. Su yapıldı belirttiğiniz gibi, hep kapsamı katılımcıları genişleyerek bugünlere kadar geldi. Sanırım bu sene 140 ülkeden finalistler gelecek ülkemize, o finalistleri gerçekten izlemek lazım, Türkçemize ne kadar hakim olduklarını ve nasıl beceriler sergilediklerini ben büyük hayranlıkla izliyorum. Eminim ki bu senede öyle olacak. Tabi ki takip ediyorum, kendi ülkelerini de tanıtıyorlar böylece kültürler arası toplumlar arası yakınlaşma ortaya çıkıyor. Bu sene turne grupları da var bildiğime göre. Anadolu’ya yayılacaklar çeşitli illerde toplantılar yapılacak ve eminim yine hayran kalacağımız gösteriler izleyeceğiz.

Ben burada özel bir bilgi paylaşayım iki sene öncesiydi sanırım bu çocukları kabul etmiştiniz ofisinizde hediyeler falan vermiştiniz şanslı çocuklara.

Evet onlarda şiirler okudular bizi hayretler içerisinde bırakan bir Türkçe ile şarkılar söylediler ve Türkçenin nasıl bir dünya dili haline geldiğini ve bunu  Türkçe Olimpiyatları ile nasıl daha da genişlediğini  gösterdiler. Milli hazinemiz ne kadar değerli olduğunu uydurukça istilasından korunması gerektiğinin bir başka kanıtı.
 
 

<< Önceki Haber 'Türkçe Olimpiyatları'nı büyük bir hayranlıkla izliyorum' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER