"Türkiye, kişi başına düşen su oranında çöl iklimi yaşayan Irak'ın gerisinde"


Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) tarafından 'Dünya Su Günü' kapsamında düzenlenen 2. Adana Su Zirvesi başladı. Zirvenin açılışında konuşan ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, Türkiye'nin, su sıkıntısı çeken ülkeler sınıfında bulunduğunu, bu noktada çöl iklimi yaşayan Irak'ın bile gerisinde olduğunu söyledi.

2. Adana Su Zirvesi'nin bir otelde düzenlenen açılışında konuşan ASKİ Genel Müdürü Rahmi Pekar, dünyayı gelecekte büyük bir su sıkıntısının beklediğini söyledi. Dünyadaki suların yüzde 97.5'inin denizlerdeki tuzlu sudan oluştuğunu ifade eden Pekar, sadece yüzde 2,5'lik bir kısmının tatlı su olduğunu belirtti. Bu suyun da sadece yüzde 0.3-0.4'lük bir kısmının kullanılabildiğinin altını çizen Pekar, "Bu da çok büyük bir sıkıntıyı işaret ediyor. Şu an dünya nüfusunun yüzde 40'ını barındıran yaklaşık 80 ülkede su kıtlığı yaşanıyor. Susuzluktan dolayı insanlar salgın hastalıklar sonucu hayatlarını kaybediyorlar." dedi.

Türkiye'de ise yıllık yağış miktarının metrekarede 643 milimetre olduğunu vurgulayan Pekar, "Ülkemizin yüzölçümü 780 bin kilometrekare. Çarptığınızda 500 milyar metreküplük bir su miktarı ortaya çıkıyor. Yani ülkemiz topraklarına bir yılda düşen yağış miktarı 500 milyar metreküp. Tabiki bu bizim kullanacağımız su değil, bunun birçoğu denizlere akıyor, bir kısmı yeraltında kullanılacak ırmaklara gidiyor, bu 500 milyarlık kısmın ancak 114 milyar metreküplük kısmını kullanıyoruz. Bunu nüfusumuza böldüğümüzde kişi başı bin 400 metreküp gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Avrupa ortalaması kişi başı 4-5 bin metreküp civarında. Çöl ikliminin olduğu Irak'ta kişi başı 2 bin metreküp. Bizde ise bin 400 metreküp. Bir ülkede yıllık su tüketimi 500-1000 metreküp arasındaysa su kıtlığı yaşayan ülkeler sınıfına giriyor, 1000-1700 arasındaysa su sıkıntısı çeken ülkeler arasına giriyor. Türkiye, bu miktarıyla su sıkıntısı çeken ülkeler sınıfında yer alıyoruz ama nüfusumuz arttığı için su kıtlığı çeken ülkeler sınıfına adayız. Önümüzdeki 50 yıl içerisinde kişi başına düşen su miktarının bin 100 metreküpe düşmesi bekleniyor." ifadelerini kullandı.

2015'TE YILLIK YERALTI SU KAYBI 18 MİLYON METREKÜP

Türkiye'deki su kaynaklarının yüzde 72'sinin tarımsal sulamada kullanıldığını anlatan Pekar, "Yüzde 16 içme ve kullanmada, yüzde 12'si de sanayide kullanılıyor. Tarım sulamada kullanılan suyun yüzde 80'i vahşi sulamada kullanılıyor, bu da çok büyük bir su kaybı demektir. 2015 yılında yeraltında yıllık 18 milyon metreküp su kaybı yaşanıyor." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü de toplumunun refahının en büyük ölçütünün su kullanımı olduğunu söyledi. İhtiyaç olduğu halde sudan tasarruf etmeyi cimrilik olarak değerlendiren Sözlü, "Elektrik tüketimi, su tüketimi, kişi başı tüketimler, hane başı tüketimler refah toplumunun temel parametrelerinden. Biz size suyu ulaştırmalıyız; hele ki Adana gibi bir yerde havalar ısındı ki benden size tavsiyedir, hem yatarken hem de sabah kalkarken çimmelisiniz. Yoksa suyun bize sunacağı nimetlerden istifade edemeyiz. Su, hücrelerimizin en temel kütlesi. Su, varlığımızın temeli. Biz, suyu size getirirken, size ulaştırırken muhakkak ki çeşitli sıkıntıları aşıyoruz. Onları ortadan kaldırıp suyu size götürüyoruz. Bunun siyasi propagandasını yapacak değilim ama insan olarak, fert olarak, toplum olarak dikkat edeceğimiz en önemli husus şudur ki artık sularımızı kirletmeyeceğiz. Madeni yağlar veya karışımıyla suyun bulaştığı büyük kitleleri kirleten kimyasalları doğru kullanacağız." ifadelerini kullandı. Açılış konuşmasının ardından konunun uzmanlarının yer aldığı su ile ilgili panellere geçildi.

CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye, kişi başına düşen su oranında çöl iklimi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER