"Türkiye üzerinden AB'ye doğalgaz nakli tartışmaları için henüz erken"


Amerika Yahudi Komitesi (AJC) Müdürü Avital Leibovich, İsrail ile Türkiye ilişkilerinin beş yıldır kesintiye uğradığını söyledi. Leibovich, Türkiye üzerinden AB'ye doğalgaz nakil tartışmaları yapmanın henüz erken olduğunu belirtti.

Rum basınına konuşan Leibovich, Kıbrıs sorununun çözümü durumunda, Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne (AB) doğalgaz taşınmasına yönelik boru hattı oluşturulması ihtimali için henüz erken olduğunu aktardı. "Bu tabi ki bir seçenektir, sürdürülebilir bir seçenek." diyen Leibovich, bunu göz ardı etmediğini ve gerçekleşebileceğini; ancak "hemen yarın sabah da olmayacağını" söyledi. Bu konuda daha sabırlı olunması gerektiğine dikkat çeken Leibovich, Türkiye'yle, bazı küçük ekonomik ilişkiler dışında, beş yıldır ilişkilerinin kesik olduğuna işaret ederek, bunun çok büyük bir süre olduğunu vurguladı.

Güvenlikle ilgili bir soru üzerine, Güney Kıbrıs'ın hassas bir coğrafi konumda bulunduğuna dikkat çeken Leibovich, İsrail'in, Güney Kıbrıs ile bu alandaki işbirliğinin güçlü ve sadece ortak tatbikatların yapılmasıyla ilgili olmadığını söyledi. Leibovich, sivil savunma, donanma, gizli servisler gibi alanlarda da işbirliklerinin güçlendirilmekte olduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE'Yİ KONUMU VE NATO ÜYESİ OLMASI ÖNEMLİ HALE GETİRDİ"

İsrail ile Türkiye ilişkilerindeki buzların eritilmesi çabalarının Güney Kıbrıs-İsrail ikili ilişkileri ve Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü ilişkileri nasıl etkileyeceği sorusuna karşılık Leibovich, Türkiye'nin bu arenada bir oyuncu olduğunu aktardı. Leibovich, coğrafi konumu ile NATO üyesi olmasının Türkiye'yi önemli bir ülke haline getirdiğini kaydetti.

Leibovich ayrıca, Türkiye ile ilişkilerin iyileşmesinin, İsrail'in Güney Kıbrıs'la ilişkilerini etkilemesi için bir sebep görmediğini aktardı. CİHAN
<< Önceki Haber "Türkiye üzerinden AB'ye doğalgaz nakli tartışmaları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER