Türkiye'nin gündemini sarsmıştı, şimdiye kadar yalanlanmadı

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç’un binlerce AKP’linin kamuya sınavsız alındığına ilişkin belgeleri kamuoyuyla paylaşmasının üzerinden 3 ay geçti. Ancak söz konusu ‘torpil’ belgelerine bir yalanlama gelmedi.

Türkiye'nin gündemini sarsmıştı, şimdiye kadar yalanlanmadı

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanlar bu konudaki sessizliği sürdürürken, MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu’nun Başbakan ve 21 bakanın cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergelerine de 1’i dışında cevap verilmedi. Sadece Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, son 3,5 yıllık süreçte 12 kişinin bakanlığa sınavsız alındığını açıkladı.

MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, torpil iddialarıyla ilgili hiçbir yalanlama yapılmaması üzerine konuyu Meclis gündemine taşıdı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 21 bakana bu yönde ayrı ayrı soru önergesi verdi. Topcu’nun 5 Ocak tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergelerde “Anamuhalefet sözcüsü tarafından basına yapılan açıklamada, bakan, AK Parti milletvekili ve üyelerinin yakınlarının kamu personeli seçme sınavının (KPSS) devre dışı bırakılmak suretiyle kamu kurum ve kuruluşlarında işe alındığı/göreve başlatıldığı ifade edilmiştir.” hatırlatmasında bulunarak şu soruları yöneltti: “KPSS devre dışı bırakılarak yapılan atamalar ile ilgili olarak; 01.01.2003 - 30.11.2014 tarihleri arasında bakanlığınız ile bakanlığınızın bağlı ve ilgili kuruluşlarında KPSS şartı devre dışı bırakılarak kaç atama gerçekleştirilmiştir? Bu şekilde atamalara konu olan personelin kurum ve kuruluşlar itibarıyla ad/soyad ile görev unvanı/pozisyonu nedir?”

VIP TORPİL SORUSUNA SADECE GÜMRÜK BAKANI CEVAP VERDİ

Bir bakana, milletvekillerinin hazırladığı soru önergelerine cevap vermek için TBMM İçtüzüğü gereği toplam 25 gün süre tanınıyor. Sorunun kapsamlı bir araştırma gerektirmesi durumunda TBMM’den 30 günlük ek süre talep edilebiliyor. Buna göre, toplamda 55 günde bakanların önergelere mutlaka cevap vermesi gerekiyor. Ancak Başbakan Davutoğu’yla birlikte 18 bakan bu süre zarfında önergelere hiçbir cevap vermeyerek İçtüzük hükümlerini çiğnedi. Sadece Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, ilgili önergeye normal süresinde cevap verdi. Canikli’nin cevabında şu bilgilere yer verildi: “6.7.2011 - 29.12.2014 tarihleri arasında bakanlığımıza, bakan yardımcısı, özel kalem müdürü, bakanlık müşaviri, basın ve halkla ilişkiler müşaviri olmak üzere toplam 12 kişinin ataması yapılmıştır. Söz konusu atamalar, 657. sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ‘İstisnai memurluklar’ başlıklı 59. maddesi kapsamında ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin ek 7. maddesi gereğince Devlet Personel Başkanlığı’ndan izin alınarak yapılmaktadır.”

Tarım Bakanı Mehdi Eker, normal süresi geçtikten sonra verdiği cevapta “Bakanlığımız ile bağlı ve ilgili kuruluşlarımızdaki personel istihdamı ihtiyaçlar doğrultusunda ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılmaktadır.” diyerek KPSS’siz alınan personel sayısıyla ilgili bilgi vermedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Taner Yıldız da “Bakanlığımız tarafından yapılan atamalar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilmektedir.” diyerek Eker gibi torpilli eleman sayısını açıklamadı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise ilginç bir yola başvurdu ve soruya alakasız bir cevap verdi. “Bakanlığımda, ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) şartı aranan kadrolara KPSS sınav sonuç belgesi olmadığı halde atanan personel bulunmamaktadır.” diyen Zeybekci, KPSS şartı aranmayan kadrolar aracılığıyla kaç kişinin devlet memurluğuna geçirildiğini açıklamadı. ZAMAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER