Türkmenistan'da doğalgaz ve su ücretli olabilir

Türkmenistan'da doğalgaz ve su ücretli olabilir

Türkmenistan'ın Hazar Denizi kıyısındaki Avaza turizm bölgesinde Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un başkanlığında düzenlenen geleneksel 'Yaşlılar (Aksakallılar) Konseyi'nde doğalgaz ve suyun ücretli olması teklif edildi. Ülkede doğalgaz, su ve elektrik hizmeti 20 yıldan uzun bir süredir bedava veriliyor.

'Yaşlılar Konseyi' yaklaşık 5 saat sürdü. Toplantıda, Türkmenistan'da çeşitli sektörlerde yapılan çalışmalar değerlendirildi. 2016 ve daha sonraki dönemlerde ülke ekonomisinin kalkınması, özellikle sanayi sektöründe yapılacak yatırımlar, Türkmenistan'ın sadece doğalgaz ihraç eden ülke olmaktan çıkarak, doğalgaz ve kimya sanayi sektöründe ihraç potansiyelli ürünler üreterek, dünya pazarına ulaşmasına yönelik reform çalışmaları değerlendirildi. Ayrıca, Anayasası'nın yeni baskısında yapılacak değişikliklerin üzerinde duruldu.

Yaşlılar Konseyi'ndeki konuşmacılar, Türkmenistan'ın pazar ekonomisine geçiş yaptığını, bu dönemde ulusal kaynakların dikkatli, rasyonel ve yüksek verimlilikle kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Bu bağlamda, Türkmenistan halkının yaşam standartının önemli ölçüde arttığı belirtilerek, doğalgazın ve suyun ücretli yapılması için uygun zamanın geldiği yönünde teklifler sunuldu.

Hükümet, teklifleri değerlendirerek önümüzdeki dönemde gereken adımları atabilir. Türkmenistan'da doğalgaz, su ve elektrikten para almama politikasının 2030 yılına kadar devam ettirilmesi öngörülüyordu.

Avaza turizm bölgesinde düzenlenen Yaşlılar Konseyi'ne, yabancı misyon şefleri, Türk ve yabancı işadamları, yabancı basın mensupları ve çok sayıda delege katıldı. Yaşlılar Konseyi, Türkmenistan'ın en önemli danışma statüsündeki kurumu.

Daha önce Halk Maslahatı olan Yaşlılar Konseyi, Türkmenistan'ın Meclisi'nin de üstünde bir kurum olarak faaliyet gösteriyordu. Yaşlılar Konseyi'nin 5 vilayet ve Aşkabat şehrinden 100'er olmak üzere toplam 600 yaşlı insandan oluşan bir heyeti bulunuyor.

Türkmenistan'de her sene bir defa düzenlenen Yaşlılar Konseyi, 2016 yılında başkent Aşkabat'ta yapılacak. CİHAN
<< Önceki Haber Türkmenistan'da doğalgaz ve su ücretli olabilir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER