TÜRKPA dönem başkanlığı Kazakistan'a geçti


Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi(TÜRKPA) 6. Genel Kurul Toplantısı Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlendi.
TÜRKPA dönem başkanlığını Azerbaycan' dan devraldıktan sonra Genel Kurul Toplantısı'nda konuşan Kazakistan Meclis Başkanı Kabibulla Jakubov, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Esdov'a bugüne kadar yaptıkları çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

TÜRKPA, TERÖRLE MÜCADELEYE KATKI SUNMALI

TÜRKPA bünyesinde bulunan dört daimi komisyonun (Çevre ve Tabii Kaynaklar Komisyonu, Sosyal, Kültürel ve İnsani Meseleler Komisyonu, Ekonomik İşbirliği Komisyonu ve Hukuk İşleri ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu ) faaliyetlerini överek anlatan Kazakistan Meclis Başkanı Jakubov, bu komisyonların kurulmasının çok yerinde olduğunu söyledi. TÜRKPA'nın uluslararası arenada saygınlığının artması ve tüm dünyayı etkisi altına alan terör sorununun çözümüne katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Jakubov, özellikle komisyon çalışmalarında belirlenecek ortak alanlar üzerinde bir dizi ortak çalışmalar yapılabileceğini kaydetti.

Uluslararası terör ve radikalizmin bügün Avrupa, Orta Doğe ve Güney Asya'yı tehdit altına aldığını vurgulayan Jakubov, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in önerdiği 'İslam Teröre Karşı' konulu uluslararası konferansın düzenlenmesinin önemli olacağını tekrarladı. Bu bağlamda TÜRKPA'nında Hukuk İşleri ve Uluslararası İlişkiler Komisyonu bünyesinde din adamları ve uluslararası uzmanların biraraya geleceği bir toplantının düzenleneceğini bildirdi.

Kazakistan'ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Azerbeycan Milli Meclisi Başkanı Esadov, Kırgızistan Meclis Başkanı Asılbek Jeenbekov, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Yardımcısı Ahmet Aydın, Macaristan Meclisi'nden Marta Matraı, UluslararasI Türk Konseyi Başkanı Darhan Kıdırali ve diğer temsilciler katıldı.

17 Kasım 2006 tarihinde Antalya'da gerçekleştirilen Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları 8. Zirve Toplantısı'nda Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev yaptığı konuşmada, Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi kurulmasına dair inisiyatifi beyan etmişti.

TÜRKPA 21 Kasım 2008 tarihinde İstanbul Dolmabahçe Sarayı'nda, dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde; Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'nin parlamento başkanlarının imzalamış olduğu anlaşma ile kurulmuştu.

29 Eylül 2009 tarihinde Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de TÜRKPA 1.Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirilmiştir. Toplantıda TÜRKPA'nın İçtüzüğü, Sekretaryası ve Bakü Beyannamesi kabul edilmişti. Aynı zamanda TÜRKPA Sekretaryası'nın sürekli Bakü şehrinde yerleşik olması karara bağlanmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber TÜRKPA dönem başkanlığı Kazakistan'a geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER