Ulu Cami'nin 'brüt taştan' vaaz kürsüsü


Bursa Ulu Cami'de bulunan ve brüt bir taştan oyularak yapılan kürsü görenleri hayran bırakıyor.

Hergün binlerce insanın ziyaret ettiği Bursa Ulu Cami, manevi yönünün yanında şadırvanı, hat yazıları, benzersiz minberi, mihrap ve kürsüsüyle büyük ilgi görüyor.

Bursa Ulu Cami'nde 1815 yılında yapılan taş kürsü camideki en özgün eserlerden biri. Alt ve üst kısmı tek parça olarak mermerden oyulan taş vaaz kürsüsü muhteşem bir mermer işçiliğine sahip. Taş kürsünün üzerinde bulunan bir buket gül oymasının hemen yanındaki kitabede ise Farsça olarak yazılan 'Disem muayyende arş asa sezadır. Ne rana kürsi dilkeş edadır' sözleri dikkat çekiyor.

Mihrabın tam karısında bulunan kürsü, bir taşın işlenerek kürsü haline getirilmesi ile oluşmuş. Merdiveni hariç bütün özellikleri ile taşın yontularak işlendiği kürsü adeta bir sanat eseri. Kürsünün sanat anlamında çok önemli olduğunu anlatan uzman rehberlerden Ersen Yelkenkaya, bu özellikleri ile caminin İslam medeniyetinde önemli bir yeri olduğunu söyledi. Yelkenkaya, Ulu Cami'nin en önemli eserlerinden birinin de taş kürsü olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Sadece merdiveni hariç ustası bütün brüt bir taşı olduğu gibi oyarak süslemeleri yapmış ve kürsüyü ortaya çıkarmış. Bu taş alttan başlamak üzere ayağı ve üstündeki imamın bağdaş kurup oturarak vaaz edilebileceği kürsü oluşturulmuş. Ustası taşı işleyerek açmış ve kürsüyü ortaya çıkarmış. İmam bu kürsüde oturup vaaz eder. İmam mihrapta namazı kıldırır, minberde cuma hutbesini verir ve işte bu kürsüde de vaaz eder." CİHAN
<< Önceki Haber Ulu Cami'nin 'brüt taştan' vaaz kürsüsü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER