Prof. Dr. Şenatalar: Bunlar siyasi proje

Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Şenatalar, Bank Asya ile bazı gazete ve televizyonlara yapılanların hukuki gerekçelere dayandığına ikna olmadığını söyledi. Siyasi proje olduğuna dikkat çekti.

Prof. Dr. Şenatalar: Bunlar siyasi proje

Özgür Düşünce Gazetesi'ne konuşan Prof. Dr. Burhan Şenatalar, akademisyenler bildirisi, başkanlık, YÖK, gazetecilere baskı ve Suriye politikası konusunda önemli tespitlerde bulundu. 

Tartışmalara yol açan bildirinin kendisine de geldiğini ancak imzalamadığını ifade eden Şenatalar, "Vurgularını doğru bulmadım. Kürt meselesinde şiddete başvurarak çözüme ulaşmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Güneydoğu’nun belli yerlerinde açılan hendekler, kurulan barikatlar herhangi bir devletin hiçbir şey olmamış gibi davranabileceği bir şey değil. Hükümet de barış sürecini tamamen kendisi götürmeye çalıştığı için sandı ki ‘bir süre sessiz durursak bu iş hallolur.’ Bu politika tamamen başarısız oldu. Öyle bir yere geldik ki, çatışma iki tarafın da yapmak zorunda olduğu bir şey hâline geldi. Bir taraf o kadar hendek kazmış, silahlarını biriktirmiş; öbür tarafın bunu kabul etme imkânı yok." ifadelerini kullandı.

"İKİ YIL GÖRMEZDEN GELİNDİ"

Doğu'da iki yıl boyunca bazı gelişmelerin görmezden gelindiğini ifade eden Şenatalar, "İki sene boyunca bir anlayış gösterildi, görmezden gelindi. Gelinen noktada o anlayışı gösteremeyeceğini fark etti. Böyle bir anlayış doğru mu? Hukuken doğru değil tabii. Siyaseten de doğru olmadığı zaten açıkça görüldü. Ben bir yere cephanelik yapmışım, silahı yığıyorum. Bunun göz yumulacak bir tarafı yok. Bugünkü mevzuata göre bu göz yummayla ilgili bir yargılama yapılabilir mi? Yapılabilir. En basit konularda bile görevi ihmal deniyor. Cumhurbaşkanı her şeyi kendi kontrol etmek istediği için muhalefet partisiyle de bu konuyla ilgili bir paylaşımda bulunmadı." şeklinde konuştu.

"BAŞKANLIK ÇARE OLMAZ"

Başkanlık sisteminin Türkiye için çare olamayacağını anlatan Şenatalar şöyle konuştu: "Lise sonda ABD’de okudum. 50 senedir ABD başkanları ve sistemi hakkında fikir sahibiyim. Sistem ABD’de başarılı ama ABD kurulurken yapılan anayasa esas ve büyük bölümüyle devam ediyor. Başkanlık sisteminin Türkiye’nin hiçbir problemine çare olacağını düşünmüyorum. Yeni sorunlar oluşturacaktır. Bu sistem beyin göçünü tetikler mi? Kesinlikle tetikler. Çevremden duyuyorum. Özellikle ufak çocuğu olan akademisyenler, ‘Şuraya gitmeyi düşünüyorum’ diyor. Genel ortamdan rahatsızlar. Yetiştirdiği çocuğunun geleceğinden de."


BANK ASYA VE GAZETELERE YAPILANLAR SİYASİ PROJE 

Bank Asya ile bazı medya kuruluşlarına yapılanların siyasi proje olduğuna dikkat çeken Şenatalar şunları söyledi: "İş Bankası için kullanılan ifadeler son derece yanlış. Piyasadaki istikrasızlık artar. ‘İş Bankası’na el konsun, çünkü CHP’nin hissesi var.’ Oradan bir kuruş almıyor CHP. Orayla oynamanın finans sektörüne getirebileceği hiçbir hayırlı sonuç yok. Bank Asya, Zaman Gazetesi veya şu gazete bu gazete... Bunlarla ilgili hukuki işlemler yapılabilir mi? Herkes için yapılabilir. Ama burada bir siyasi hesaplaşma olmadığına ikna olmamız lazım. Şirketlere, gazetelere, televizyonlara yönelik atılan adımların hukuki gerekçelere dayandığına ikna olmuş değilim. Siyasi bir projenin bir parçası. Bu da çok yanlış."

Medyaya yönelik baskıları çok yanlış bulduğunu ifade eden Şenatalar, "Sevdiğim yazarların çoğu şu anda yazamıyor. Okuma ve bilgilenme hakkımı kullanamıyorum. Bazı insanlar işini kaybediyor, gelirini kaybediyor; onlar için de çok üzülüyorum, çok yanlış buluyorum ve eleştiriyorum. Bu, okur olarak benimle ilgili de kötü bir durum. Bazı yazarların yazılarını okuyamamaktan şikayetçiyim ve hükümetin böyle bir hakkı olamaz. Yoğun bir propaganda var. 2016 dünyasına, demokrasi kriterlerine uymayan bir medya baskısı var." diye konuştu.

HUKUKSUZLUĞUN HESABI KISA SÜREDE SORULUR 

Can Dündar ve Erdem Gül hakkında yazılan iddianameyi de "garip" diye nitelendiren Şenatalar şunları söyledi: "Bunlara dayanılarak itham ve istenen cezanın anlaşılması mümkün değil. Herkes şunu bilmeli: Günümüzde hayat hızlı akıyor. 12 Eylül’ü yapanlardan hesap sorulması için 30 yıl geçmiş olabilir. Ama bugün yapılan hukuk dışı işlerden çok daha kısa sürede hesap sorulabilir.

KAYNAK: ÖZGÜR DÜŞÜNCE
<< Önceki Haber Prof. Dr. Şenatalar: Bunlar siyasi proje Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER