UNESCO, Kosova'nın üyelik başvurusunu reddetti


Merkezi Paris'te bulunan BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı UNESCO'nun genel konferansında bugün yapılan oylamada Kosova'nın üyelik başvurusu reddedildi.

UNESCO'nun 190 üyesinden 171'inin katıldığı oylamadan 92 evet, 50 hayır, 29 çekimser oy çıktı. Kosova'nın kabul için 95 ülkenin 'evet' demesi gerekiyordu.

Kosova için olumlu oy kullanan ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Arnavutluk, Hollanda ve Romanya'nın yanı sıra bazı Afrika ülkeleri yer aldı. Sırbistan başta olmak üzere Rusya, Arjantin, Küba gibi ülkeler ise Kosova'nın üyeliği için 'hayır' oyu kullandı. Bazı Arap ülkeleri de Kosova'yı desteklemedi.

Geçen hafta Kosova'ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Kosova Kültür Bakanı Kujtim Shala ile yaptığı görüşmede Kosova'nın UNESCO üyeliğini destekleyeceğini açıklamıştı.

Oylamanın ardından açıklama yapan Kosvoa Entegrasyon Bakanı Bekim Çollaku, 'hayır' oyu veren UNESCO üyelerini ayıpladı. Dışişleri Bakanı Haşim Thaçi "Dünyadan pek çok ülke Kosova'yı destekledi. Maalesef 3 oy farkla kazanmadık. Buna rağmen Kosova'nın yolu kesilemez ve gelecekte UNESCO dahil farklı uluslararası örgütlere başvurmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Kosova'nın bağımsızlığını 111 ülke tanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber UNESCO, Kosova'nın üyelik başvurusunu reddetti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER