Ünlü karikatürist Kevin Kallaugher: Peygamberin karikatürlerini çizmem

Ünlü karikatürist Kevin Kallaugher: Peygamberin karikatürlerini çizmem

Dünyaca ünlü Amerikalı karikatürist Kevin Kallaugher (Kal), son peygamber Hz Muhammed (sav) ile ilgili İslam aleminde tepkilere neden olan o karikatürleri çizmem dedi. Karikatüristlerin manevi değereler karşısında daha duyarlı olması gerektiği belirten Kevin Kallaugher, "Mesela ben o karikatürleri yapmam o karikatürleri çizmen. Bana öyle bir fırsat verilse o karikatürleri kullanmam." ifadelerini kullandı.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun özel davetlisi olarak şehre gelen Karikatürcü Kal, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından üniversitenin Santral Kampüsü'nde düzenlenen '21. Yüzyılda Siyasi Karikatürist Olmak' başlıklı söyleşiye katıldı. Söyleşide üniversite öğrenci ve öğretim görevlilerinin yanı sıra ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı, Prof. Dr. Halil Nalçaoğlu ünlü Türk karikatürcü Kutlukhan Perker hazır bulundu.

'DESPOTLAR KARİKATÜRLERDEN NEFRET EDER'

Söyleşinin modaratörlüğünü yapan Deken Nalçaoğlu yaptığı konuşmada siyasi karikatürlerin yapılamadığı ve basın mensuplarına davaların açıldığı bil ülkede yaşadıklarını söyledi. Despotların karikatürlerden nefret ettiğini belirten Nalçaoğlu, karikatürlerin eşsiz bir başarı esprisiyle sahip olduğunu dile getirdi.

İfade ve konuşma özgürlüğünün insani ve çok temel haklar olduğunu belirten Charles Hunter "Medya özgürlüğün ise demokrasinin mihenk taşıdır.' dedi.

Programda Kevin Kal Kallaugher, ilk karikatüründen başlayarak yaptığı önemli çalışmalarından örnekler sundu. Kal ise karikatürlerin hayata ilişkin gerçeklerin esprili bir şekilde yansıması olduğunu dile getirerek her karikatürde önemli bir gerçeklik payı olduğunu kaydetti. Kal, Afganistan ve Irak'a bal arısı peteğini elindeki sopa ile almaya giden maruz kaldı arı saldırısı sonucu canı yanan ABD'nin Suriye'de ise daha uzaktan kumandalı bir sitemle pal peteğine ulaşmaya çalıştığını anlatan karikatürlerini gösterdi.

Aynı zamanda bir gazeteci olduğuna vurgu yapan Kevin Kal Kallaugher, global gündemi takip ederek yaptığı çalışmaları olan gündemlere bağlı çizdiğini kaydetti.

'ÖZGÜRÜM AMA ÖZGÜRLÜĞÜN DE BİR SORUMLULUĞU VAR'

Ünlü karikatürist Kevin Kallaugher, sunum sonunda davetlilerden gelen soruları cevapladı. Kevin Kal Kallaugher, çalışmalarında kırmızı çizgisi olup olmadığı ve dini değerlere yönelik yaklaşımının sorulması üzerine, karikatüristlerin insanları kızdıran manevi değereler karşısında daha duyarlı olması gerektiği belirtti.

Kendisinin karikatürlerinde her zaman bir mesaj vermeye çalıştığını dile getiren Kevin Kallaugher, "Ben her karikatür çizdiğimde kendimizi editliyorum. Herkes bunu yapmalı. Herkes bir diğeri ile konuşurken kendini editliyor, kendini rafine ediyor. Özgürüm doğru ama o özgürlüğünde bir sorumluluğu var." dedi.

İslam aleminde büyük tepki çeken peygamber karikatürleri hakkında ise Kevin Kal Kallaugher, "Mesela ben o karikatürleri yapmam o karikatürleri çizmen. Bana öyle bir fırsat verilse o karikatürleri kullanmam." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Ünlü karikatürist Kevin Kallaugher: Peygamberin karikatürlerini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER