Uyum Zirvesi'nde yaşlı göçmenlerin sorunları ele alındı


Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in (CDU) başkanlığında dün toplanan 10. Uyum Zirvesi'nde yaşlı göçmenlerin sağlık ve bakım sorunları ele alındı.

Almanya'da birinci nesil göçmenlerin yaşlandığına dikkati çeken Başbakan Merkel, sağlık ve bakım sisteminin yaşlı göçmenleri de dikkate alacak şekilde yapılanmasını istedi.

Almanya'da yaklaşık 1,6 milyon 65 yaş üstü göçmen olduğu tahmin ediliyor. Yaşlı göçmenlerin anadillerinde hizmet sunulmasından, kültürel hassasiyetlere dikkat edilmesine kadar birçok konunun görüşüldüğü 10. Uyum Zirvesi'nde özellikle göçmen kadınların çoğunluk olarak kadın bakıcılardan hizmet almak istedikleri kaydedildi.

Türkçe ve Rusça bilgilendirmelerin yanında demans hastalıkları gibi ağır hastaların yakınlarında anadillerinde yardım edilmesi öngörülüyor.

Yaşlı göçmenlere bakım hizmeti götüren personelin bazı önemli kültürel hassasiyetleri öğrenmesinin talep edildiği zirvede Federal Sağlık Bakanlığı'na sağlık ve bakım sisteminde yaşlı göçmenleri dikkate alacak şekilde çalışma yapması tavsiye edildi.

Yaşlanan göçmenlerle birlikte, Almanya'da başta Türkçe olmak üzere farklı anadilleri konuşan göçmen kökenli gençlerin, sağlık ve bakım sektör için şans olduğuna vurgu yapıldığı zirvede, göçmenlerin sağlık ve bakım sektörüne istihdamlarına yönelik çalışmalar hızlandırılacak.

Alman toplumunda farklı dil ve kültürden yaşlı insanların attığına dikkati çeken Yeşiller Partisi İç Politika Sözcüsü Volker Beck, hasta bakım merkezlerinde farklı dillerde hizmet verilmesi gerektiğini vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber Uyum Zirvesi'nde yaşlı göçmenlerin sorunları ele alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER