Van'da toplu ulaşım kadınlara emanet


Van'da hizmet veren toplu ulaşım araçlarına kadın şoförler el attı. Direksiyonun başına kadınlar, kent halkından yoğun ilgi görüyor. Şoförlerden Zeynep Yorgun, şoförlüğü sevdiğini ve yaptığı meslek ile toplumda 'kadınlar şoförlük yapamaz' algısını tamamen ortadan kaldırdıklarını söyledi.

Van Büyükşehir Belediyesi, kadın şoförlerle yeni bir uygulama başlattı. Kent ulaşımında çalışan yeni otobüslere kadın şoförler uygulamasını hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, 5 kadın şoför ile ulaşımda kent halkına hizmet vermeye başladı. Sabah erken saatlerinde mesai başı yapan kadın şoförler, akşam mesai bitimine kadar çalışıyor. Renkli görüntülere sahne olan otobüs yolculuğunda kimi vatandaş durum karşısında şaşırırken kimileri ise mutluluklarını dile getirdi. Yıllarca erkek şoförlerin ulaşımda hizmet verdiğini belirten vatandaşlar, kadın şoförler ile yolculuğun artık daha keyifli ve güzel olduğunu ifade etti.

Van Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından hayata geçirilen uygulama ile şoför başvuruları içerisinde yer alan ve ilk etapta 5 kadın şoför iş başı yaparken, kadınlar belediye tarafından 1 aya yakın sürüş eğitimlerine tabi tutuldu. Başarılı eğitimin ardından direksiyon başına geçen kadınlar, Edremit-Kampüs, Kevenli TOKİ-Çarşı, Beşyol-Kampüs ve Edremit TOKİ-Çarşı güzergahlarında direksiyon başına geçti. Kent kadınlarının talepleri doğrultusunda şoför olarak alımı gerçekleştirilen kadın sürücülerin sayısı zamanla fazlalaşarak daha da çoğaltılacak.

"BİZİM İÇİN HIZ DEĞİL, KURALLAR ESASTIR"

Şoförlük serüvenini anlatan ve Büyükşehir Belediyesi'nin ilk kadın şoförlerinden birisi olan Zeynep Yorgun, otobüs şoförlüğünü, 'sonunda hayalim gerçek oldu' sözleriyle dile getirdi. Şoförlüğü sevdiğini ve yaptığı meslek ile toplumda 'kadınlar şoförlük yapamaz' algısını tamamen ortadan kaldırdıklarını kaydeden Zeynep Yorgun, şunları kaydetti: "Biz kadın şoförler erkek şoförlerden daha dikkatli, trafik kurlarına uyan, disiplini elden bırakmayan şoförleriz. Bizim için hız değil, kurallar esastır. Ben Beşyol-Kampüs güzergahında çalışıyorum. Beni gören erkekler şaşkınlık içerisinde kalırken, kadınlar ise büyük mutluluk duyuyor. Çünkü kadın yolcular bizlerin yanında kendilerini daha rahat, güvenilir hissediyor. Bizler de bu yönde onların duygularına tercüman olmak ve işimizi profesyonel bir şekilde yapmak için çalışıyoruz."

'Kaptan Abla' olarak bilinen 3 çocuk annesi Betül Biter ise şoförlük hakkında ter türlü bilgi ve tekniğe sahip olduğunu açıkladı. Küçüklüğünden beri şoförlük yaptığını dile getiren Biter, "Şoförlüğü seviyorum, oldum olası şoförlük merakım vardır. Yıllardır direksiyon kullanıyorum bugün de belediyede kent halkına ulaşımda hizmet sunuyorum. Yaptığım iş ile hem yurttaşları memnun ediyorum hem de kendim mutlu oluyorum. Ben mutfakta annelikte ne kadar profesyonel isem şoförlükte de o kadar profesyonel bir kadınım." dedi.

Çarşı merkezi ve Kevenli TOKİ güzergahı arasında yolcu taşımacılığı yapan kadın şoförler halkın ilgi odağı haline gelirken, yurttaş ise hayata geçirilen uygulama yolculukların artık daha rahat ve güvenilir hale getirildiğini söyledi. Kevenli TOKİ'de oturan Yusuf Demirel, "Hayata geçirilen uygulama çok güzel ve daha çok yaygınlaştırılması gerekiyor. Çünkü kadın şoförler otobüsleri erkek şoförlerden hem daha dikkatli hem de daha güzel kullanıyor. Direksiyon başında olan kadın otobüse binen kadının duygularından anlıyor. En azından o kadınlara şekilde yardımcı oluyor. Ben bir erkek yurttaş olarak kadın sürücülerin fazlalaştırılmasından yanayım." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Van'da toplu ulaşım kadınlara emanet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER