"Ya dağa çıkıp savaşacaksın ya bizimle beraber onlara karşı savaşacaksın"


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan '12 Eylül Askeri Darbesinden Sonra Oluşturulan Diyarbakır Beş No'lu Cezaevi İnceleme Alt Komisyonu', AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu başkanlığında toplandı. Komisyon, Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde hükümlü olarak kalmış Nuri Sınır ve eşi Köçer Sınır'ın tanıklıklarına başvuruldu.

12 Eylül döneminde kendilerine tercih hakkı bırakmadıklarını belirten Nuri Sınır, MİT adına hareket ettiklerini söyleyenlerin ziyaret ettiğini aktardı. İki seçenek sunduklarını belirten Sınır, şöyle devam etti: "Ya bizimle beraber çalışacaksınız yani ihbarcılık; 1991'de SHP milletvekilliği için teklif yaptılar. Seçilecek bölgeden biz koyacağız dediler. Çocuklarımla tehdit ediyorlardı. Ben teklifi kabul etmedim ve Diyarbakır'ı terk etmek zorunda kaldım. Ya dağa çıkıp bize karşı savaşacaksın ya da bizimle beraber onlara karşı savaşacaksın. Ben ikisine de karşı çıktım; 'sizin savaşınızda yokum' dedim."

Terör örgütü PKK hakkında da açıklamalar da bulunan Sınır, "PKK'nın devlet projesi olduğunu söyleyenler var. Doğal yoldan tepki amaçlı doğduğunu söyleyenler de var. Proje olduğuna çok inanmıyorum. Devlet bu kadar kendi adamını öldürtür mü? Ben devletin yüzleşme konusunda Cumhuriyet'le yüzleşmesinden yanayım. 1920 ve sonrası ile yüzleşmesi gerekiyor. Burda cenah önemli değildir; önemli olan yıllardır tartışılan şeyler." şeklinde konuşu. CİHAN
<< Önceki Haber "Ya dağa çıkıp savaşacaksın ya bizimle beraber onlara... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER