Yandaş medyanın gülünç girişimini hukukçular değerlendirdi

Hükümet yanlısı medya, Anayasa Mahkemesi'nin dershane yasağını kaldıran kararıyla ilgili akıl almaz haberlere imza atıyor.

Yandaş medyanın gülünç girişimini hukukçular değerlendirdi

Star ve Yeni Şafak gazeteleri, dershanelerin kapatıldığını ve yasa yapılmadan açılamayacağını iddia ederken, yoruma hukuk hocalarından peş peşe tepki geliyor.

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun'un ardından, eski Yargıtay Başkanı Sami Selçuk da iddiaları ‘saçma' buldu. Rotahaber'e konuşan Selçuk, “Ne münasabet, öyle şey olur mu? Bunlar saçma sapan, taraflı değerlendirmeler. Bilimsel ve objektif değerlendirmeler değil.” dedi. Esas yorumun ise gerekçeli karar açıklandıktan sonra yapılabileceğini vurguladı. 

Anayasa Mahkemesi’nin dershaneleri kapatma kararını iptal etmesinin ardından havuz medyasında hukuk skandalı niteliğinde yorumlarla dershanelerin açılamayacağı yorumları yer aldı. Anayasa hukukçuları skandal yorumların yapılmış olduğuna inanmakta dahi güçlük çekti.

ÖZGÜRLÜK ALANI AÇILDI

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Ergun Özbudun: Böyle bir yorum Anayasa Mahkemesi kararını anlamsız hale getirir. Yasak iptal edilince serbestlik geri dönmüştür.Serbestlik alanı geri gelmiştir. Hangi Anayasa hukukçusu böyle bir yorumu nasıl yapar anlamış değilim. Bir süre kapatıldı ve yasaklandı. Kanun iptal edilince özgürlük alanı geri açıldı. Bu durumun kararın geriye işlemesi veya işlemesiyle hiçbir alakası yok. Verilen kararla dershaneler faaliyet gösterebilecek.

HER HUKUKÇU BUNU BİLİR

Anayasa Hukukçusu ve SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak: Hukuk devletinde Anayasa’ya aykırı olduğu AYM tarafından tespit edilen bir kanunla işlem yapılamaz. Anayasa’ya aykırı olan uygulamaya devam edemez. Bunu bütün hukukçular bilir. AYM kararlarının geri yürümemesi kazanılmış haklar bakımındandır. Mağduriyetler açısından değildir.

KARAR HERKESi BAĞLAR

Ankara Barosu eski Başkanı Vedat Ahsen Coşar: Dershanelerin faaliyetini yasaklayan kanun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu karar Anayasa hükmü gereğince herkesi bağlar. Bu durumda iptal edilen kanunun yerine yeni bir yasal düzenleme yapılmasını beklemeye gerek yoktur. Bu aşamada pozitif hukukta engel bir hüküm mevcut olmamakla dershaneler faaliyette bulunabilirler.

BİLİMSELLİKTEN UZAK VE TARAFLI

Havuz medyasının "Dershanelere dönüş yok, kararın bir işlevi yok, yeni bir düzenleme yapılamazsa dershaneler açılamaz’ mealindeki haberlerini değerlendiren Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk şunları söyledi: "Ne münasabet, öyle şey olur mu? Bunlar saçma sapan, taraflı değerlendirmeler. Bilimsel ve objektif değerlendirmeler değil."

AYM KARARI UYGULANACAK

Ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen: Hiç kimse Anayasa Mahkemesi’ni siyaseten karar verdi diye suçlayamaz. Biz Anayasa Mahkemesi’ni, verdiği her karardan dolayı eleştirirsek ortada mahkeme kalmaz. Tahammül göstereceğiz. Anaya Mahkemesi bu kararı verdi ve bu kararın gereği kesinlikle yapılacak. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı görülecek, yeni bir kanun çalışması yapılacak.

BUGÜN / ZAMAN

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER