Yargıda zaman yönetimi sistemi iki ay içinde yaygınlaşacak


Yargıda zaman yönetimine ilişkin ihtiyaçların tespit edilmesi ve bu ihtiyaçların giderilmesini sağlayacak yeni sistemin 2 ay içinde tüm ülke genelinde hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Yargıda Zaman Yönetimi (SATURN) Çalıştayı, Ankara Hakimevi'nde gerçekleştirildi. Adalet Bakanlığı'nın internet sitesindeki bilgilendirmeye göre; 16 Kasım günü düzenlenen çalıştaya; yargılamada ideal sürelerin tespiti amacıyla Strateji Geliştirme Başkanlığı koordinasyonunda HSYK Başkan Vekili Metin Yandırmaz, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Kocaman, Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası ile Bakanlığın birim amirleri, yargı mensupları ve akademisyenler katıldı.

Bilgilendirmeye göre, Strateji Geliştirme Başkanı Alpaslan Azapağası, çalıştaydaki konuşmasında yargılamanın adil olabilmesi için her şeyden önce makul sürede bitirilmesi gerektiğini vurguladı. Azapağası, ayrıca yargıda zaman yönetimine ilişkin ihtiyaçların tespit edilmesi ve bu ihtiyaçların giderilmesini sağlayacak yeni sistemin 2 ay içinde tüm ülke genelinde hayata geçirilmesinin planlandığını ifade etti.

Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yüksel Kocaman da tüm dünyada yaşanan ekonomik krize çözüm önerilerinde dahi öne çıkan hususun 'hukukun üstünlüğü' olduğunu, yargı süreçlerinin öngörülebilir, hukuki kesinliği sağlayan, tarafsız ve etkin çözümler üreten nitelikte olması gerektiğini belirtti.

HSYK Başkan Vekili Metin Yandırmaz ise mahkemelerin bağımsız, hesap verebilir ve iyi bir performans göstermesi ile adalete güven arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu, her ne kadar bu üç boyutun kendi arasında bir gerilimi var gibi gözükse de mantıklı bir çerçeve içerisinde bağımsızlık güçlendirilirken hesap verebilir bir yargı sisteminin de oluşturulabileceğini dile getirdi.

Çalıştayın ilk oturumunda Yargıda Zaman Yönetimi (SATURN) projesi kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin olarak Strateji Geliştirme Başkanlığı Başkan Yardımcısı Kubilay İnan tarafından sunum gerçekleştirildi.
Erzurum 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Ahmet Kutlu tarafından da 'Hukuk Mahkemelerinde Zaman Yönetimi' konulu sunum yapıldı.

Çalıştayın ikinci oturumunda ise 'hukuk', 'idari yargı', 'ceza' ve 'soruşturma' grubu olmak üzere dört ayrı alt çalışma grubu oluşturularak; gruplarının yapısı ve ihtiyaçları, ilgili dava türleri ve süreçleri, çalışma takviminin oluşturulması konusunda yürütülecek faaliyetler planlandı. CİHAN
<< Önceki Haber Yargıda zaman yönetimi sistemi iki ay içinde yaygınlaşacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER