Yarkadaş: 2015 yılında gazeteciler hakkında 315 soruşturma açıldı


CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, gazetecilere yönelik baskıların gitgide arttığını belirterek "2015 yılında gazeteciler hakkında 315 soruşturma açılmış, gazeteciler 161 sözlü ve fiziki saldırıya maruz kalmıştır. 103 gazeteci ise sizin iktidarınız döneminde gözaltına alınmıştır. 800'ün üzerindeki gazeteci de sizin politikalarınız yüzünden işsiz bırakılmıştır çünkü iktidarınız bir gecede haksızca, hukuksuzca, kanunsuzca 19 televizyonu kapatmıştır ve 800 gazeteci sizin bu uygulamanız yüzünden şu anda evine ekmek dahi götürememektedir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 14'üncü birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Mehmet Akif Hamzaçebi yönetiyor. CHP Grubunun basın üzerindeki anti-demokratik uygulamalara dair Meclis araştırması önergesinin bugün görüşülmesi önerisi AK Parti'nin oylarıyla reddedildi.

Bir konuşma yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Hitlerin propaganda bakanı Goebbels'in iktidar olduğu dönemde dile getirdiği "Gazeteciler bir piyanonun tuşları gibi olmalıdır, biz hangi tuşa basarsak o sesi çıkarmalıdır." sözlerini aktardı.

'800'ÜN ÜZERİNDE GAZETECİ İŞSİZ'

Bu sözlerin bugün Türkiye'ye tam da uyduğunu belirten Yarkadaş, şöyle devam etti: "Goebbels'in ruhu AKP iktidarıyla birlikte yeniden vücut bulmaktadır. Gazeteci arkadaşlarımız Can Dündar ile Erdem Gül faşizmin piyanosunun tuşları olmayı reddettikleri için tutuklanmışlardır. Onlar, AKP'in Türkiye'nin başına hangi belaları açtığını, Türkiye'yi hangi felaketlere sürüklemek istediğini gösterdikleri için tutuklanmışlardır. Can Dündar ve Erdem Gül, tıpkı darbe dönemlerindeki gibi, talimatla yapılan sözde yargılama sonucu tek kişilik hücreye konulmuştur. Hücre tecrittir, tecrit işkencedir, işkence ise insanlık suçudur. Ama şuna emin olun ki insanlık onuru işkenceyi yenecektir. İşkence yapan, işkenceye alet olanlar ise tarih önünde hesap verecektir. Kuşkusuz, tecrit altında olan gazeteciler sadece Erdem Gül ve Can Dündar değildir. Tecrit sadece 2 gazeteciyle sınırlı bulunmamaktadır. AKP'nin âdeta bir gazeteci cehennemine çevirdiği Türkiye'de 32 meslektaşım demir parmaklıklar arkasında ömür çürütmektedir. 32 gazeteci AKP politikaları yüzünden şu anda cezaevinde tecrit altındadır. Cevheri Güven, Murat Çapan, Hatice Duman, Faysal Tunç, Hidayet Karaca, Mehmet Baransu ve daha birçok gazeteci yazdıklarından ötürü tecrit altındadır. Gazetecilere yönelik baskılar ise gitgide artmaktadır. 2015 yılında gazeteciler hakkında 315 soruşturma açılmış, gazeteciler 161 sözlü ve fiziki saldırıya maruz kalmıştır. 103 gazeteci ise sizin iktidarınız döneminde gözaltına alınmıştır. 800'ün üzerindeki gazeteci de sizin politikalarınız yüzünden işsiz bırakılmıştır çünkü iktidarınız bir gecede haksızca, hukuksuzca, kanunsuzca 19 televizyonu kapatmıştır ve 800 gazeteci sizin bu uygulamanız yüzünden şu anda evine ekmek dahi götürememektedir. Bu iktidar, gazetecilerin de meslek örgütlerinin de haklarını gasbetmiştir. İktidarın medya karnesi kırıklarla doludur. 2015'te erişime engellenen site sayısı 103.877'ye ulaşmıştır. Bunun adı açıkça sansürdür. İktidar, halkın haber alma hakkını ortadan kaldırmakta, kamuoyunun özgürce oluşmasını engellemektedir. Bunun siyasi literatürdeki karşılığı diktatörlüktür. Ve bunun bir diğer adı da halkı tek sesliliğe mahkûm etmektir. İktidar, muhalif medyanın halka gerçekleri göstermesinden korkmaktadır."

'GAZETECİLER BASKILARA HİÇBİR ŞEKİLDE BOYUN EĞMEYECEK'

Çeşitli gazetelerin manşetlerini gösteren Yarkadaş, Türkiye'nin gazetecilerinin meslek onuruna sahip çıkacaklarını ve baskılara hiçbir şekilde boyun eğmeyeceklerini vurguladı. "Can Dündar'ı içeri attınız ama Can Dündar, Erdem Gül aslanlar gibi direniyor ve faşizme teslim olmuyor." diyen Yarkadaş, "AKP iktidarı medyanın bu onurlu tavrını bildiği için yine de baskı yapmaya çalışıyor; kimilerini baskı yaparak susturacağını düşünürken kimilerini midesinden bağlayarak yandaş medya hâline getiriyor. Ve o yandaş medya kamu bankalarından aktarılan haksız kaynaklarla iktidarın propagandasını yapıyor, hırsızlıkları, yolsuzlukları, arsızlıkları örtüyor, topluma tozpembe bir dünya sunuyor. Ama siz ne yaparsanız yapın dünya AKP iktidarından ibaret değil, bu dünyanın meslek örgütleri var ve meslek örgütleri sizin Türkiye'yi basın özgürlüğü sıralamasında nereye getirdiğinizi söylüyor." şeklinde konuştu.

"Sayın Türkeş, sizin yönettiğiniz ülkede medya özgürlüğü dünyanın 149'uncu sırasına gelmiş." diyen Yarkadaş, "180 ülkede 149'uncusunuz. Eserinizle övünebilirsiniz, bu eser sizindir, çocuklarınıza, torunlarınıza 'Biz medyayı öyle bir baskı altına aldık ki dünyada 149'uncu sıraya geldik.' diyebilirsiniz. Bu tablo AKP'nin ve Recep Tayyip Erdoğan'ın eseridir." dedi.

CİHAN
<< Önceki Haber Yarkadaş: 2015 yılında gazeteciler hakkında 315 soruşturma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER