Yeniden ses duyan Küçük Yusuf'un neşesi yerine geldi

Yeniden ses duyan Küçük Yusuf'un neşesi yerine geldi

ADANA (CİHAN)- Adana'da doğuştan işitme engelli 2 yaşındaki Mehmet Yusuf Taş'ın, sokakta oynarken çalınan 12 bin lira değerindeki biyonik kulağın ses işlemcisi valilik imkanlarıyla karşılandı. Vali Mustafa Büyük'ün uzmanlarla küçük çocuğun kulağına taktırdığı cihaz sayesinde 10 günden sonra ilk kez ses duyan küçük Yusuf'un neşesi yerine geldi.

Merkez Yüreğir ilçesinde oturan Ayşe Taş, amcasının oğluyla berdel usulü evlilik yaptı. Bir çocuk dünyaya getiren Ayşe Taş, eşinin akrabalarının baskısına dayanamayıp doğuştan işitme engelli Mehmet Yusuf Taş'ı da alarak baba evine döndü. Oğlunun duyabilmesi için kendine ait ziynet eşyalarını satan genç kadın, 19 Aralık'ta oğluna biyonik kulak taktırdı. Mehmet Yusuf Taş, cihaz sayesinde seslere tepki verdi. Doktorlar, küçük çocuğun biyonik kulak sayesinde konuşabileceğini ve hayatının normale dönebileceğini bildirdi.

Geçimini tarım işçiliğiyle kazanan Ayşe Taş, 6 Mart'ta oğlunu evde bırakıp çalışmak için tarlaya gitti. Ayşe Taş, akşam eve geldiğinde küçük Mehmet'in kulağı monteli olan ses işlemcisinin olmadığını farketti. Sokağa bakan eviyle avlusunu arayan anne Taş, 12 bin lira değerindeki biyonik kulaklığın ses işlemcisinin kimliği belirsiz kişi tarafından çalındığını belirledi.

Oğlunun duymayışına ve içe kapandığına üzülen anne Taş'ın feryatlarına Adana Valisi Mustafa Büyük kulak verdi. Valilik imkanları ile biyonik kulağın ses işlemcisini aldıran Vali Büyük, ailenin Yüreğir ilçesi 19 Mayıs mahallesindeki evine gitti. Uzmanlarca çalınan ses işlemcisi kulağına takılan küçük çocuk ilk anda tepki verdi. Vali Büyük'ün kendisi için aldığı oyuncak ata binen ve kamyonla oynayan küçük Yusuf'un neşesi bir süre sonra yerine geldi. Anne Taş, cihazın çalındığı günden bu yana oğlunun adeta sessizliğe büründüğünü belirterek, bundan sonra hayatının normale döneceğini söyledi. Genç kadın, vali ile eşine kendilerine verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Bu arada, aile Vali Büyük'e yörelerine ait mırra ikram etti.

BİYONİK KULAK NEDİR?

Biyonik kulak sistemi, günlük sesleri şifrelenmiş elektriksel uyarılara dönüştürüyor. Elektriksel uyarılar kulağın hasarlı bölümlerini atlayarak doğrudan işitme sinirini uyarıyor. Bu sayede beyin, cihaz tarafından üretilen uyarıları ses olarak algılıyor. Biyonik kulak iki kısımdan oluşuyor. Bir bölümü ameliyatla kafanın içine yerleştiriliyor. Konuşma işlemcisi ise kulağın arkasına takılıyor. Biyonik kulak takılan çocuklar yaşlarına uygun bir konuşma ve dil becerisi geliştirebiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Yeniden ses duyan Küçük Yusuf'un neşesi yerine geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER