19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali

19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali -Açılışı yapılan festivalde Ediz Hun, Perihan Savaş ve yapımcı Abdurrahman Keskinere Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi -Perihan Savaş: Çok heyecanlı, çok mutluyum, çok sevinçliyim


ADANA (A.A) - Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 19uncusu düzenlenen Uluslararası Altın Koza Film Festivalinin açılış töreninde Ediz Hun, Perihan Savaş ve yapımcı Abdurrahman Keskinere Yaşam Boyu Onur Ödülü verildi
     Merkez Park Amfi Tiyatroda düzenlenen açılış ve ödül töreni için gelen sanatçılar kırmızı halı üzerinden geçerek tören alanına girdi.
     Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, törende yaptığı konuşmada, Türkiyede özellikle sinema sektöründe daha çok ulusal markaya ve uluslararası düzeyde nitelikli değere ihtiyacı olduğunu söyledi.
     Arıcı, Adana Uluslararası Altın Koza Film Festivalinde bu yıl Film Yönetmenleri Derneğinin Film-Yön En İyi Yönetmen ödülünü verecek olmasının önemli bir yenilik olduğunu belirterek, benzerleri yurt dışındaki festivallerde gerçekleştirilen bu uygulamayla filmlerin yönetmenler gözüyle bağımsız bir şekilde değerlendirilmesine katkı sağlanacağını ifade etti.
     Kültür ve Turizm Bakanlığının 2005-2011 yılları arasında 225 uzun metrajlı filme 49 milyon 76 bin TL destek verdiğinin altını çizen Arıcı, şöyle devam etti:
     Bu desteklerle birlikte üretimde bir canlanma meydana gelmiş, 2005 yılında gösterime giren yerli film sayısı 27 iken 2011 yılında bu sayı 70 olmuştur. 2011 yılında gösterime giren 70 yerli filmin 28i yani yaklaşık yüzde 40ı Bakanlığımız tarafından desteklenmiş filmlerdir. Bu yıl festivalin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde yarışmakta olan 14 filmin 10unu, bunlar Araf, Ateşin Düştüğü Yer, Aziz Ayşe, Babamın Sesi, Gözetleme Kulesi, Rüzgarlar, Şimdiki Zaman, Yabancı, Yeraltı ve Yük Bakanlığımız desteği ile çekilen filmlerdir. Festivalde yarışan filmlerin büyük çoğunluğunun Bakanlığımız katkısıyla gerçekleştirilmesi Türk sinemasına verdiğimiz desteğin karşılığını aldığımızın önemli bir göstergesidir.
     Arıcı, film üretimindeki sayı artışının yanı sıra nitelikli yapımların da ortaya çıkmasının ve uluslararası festivallerde ödüller alınmaya başlanmasının, Türk sinemasının bir marka olma yolunda emin adımlarla yürüdüğünün göstergesi olduğunu belirterek, Bakanlık olarak sinemanın ve sektörün yakaladığı ivmeyi kaybetmemesini arzu ettiklerini söyledi.
     Genç sinemacıların yetiştirilmesine de önem verdiklerini anlatan Arıcı, Bakanlık olarak sinema sanatını stratejik olarak ele almakta ve sinema sektörünün gelişmesine büyük önem vermekteyiz dedi.
     Arıcı, sinemaya verdikleri desteğin artarak devam edeceğini ifade ederek, Altın Koza yaşayacaktır. Buraya desteğimiz Altın Portakala ne kadar varsa, Altın Kozaya da o kadar, daha fazlasını destek olacağımıza inanmanızı istiyorum diye konuştu.
     Arıcı ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günayın Bingöldeki hain saldırıda şehit düşen polis memuru Samet Kırcalının cenaze törenine katıldığı için festivalin açılışına gelemediğini söyledi.
     Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da festival kapsamındaki Altın Koza Gezici Sinema Tırının 38 il, 61 noktada 14 bin 500 kilometre yol katettiğini ifade etti.
     Aldırmaz, insanlık dışı terörü kınadığını ve lanetlediğini belirterek, şunları söyledi:
     Türk devleti büyük bir devlettir. Hiç kimse bizim sanatla ve sanatçıyla olan bağımızı koparacağını zannetmesin. Bu milletin el birliğiyle çözemeyeceği hiçbir şey yoktur. Biz hem şehidimize saygılıyız, hem gazimizin yanındayız ama sanatla, sanatçıyla insanların buluşacağını, kucaklaşacağının da bilinci içerisindeyiz.
    
     -Ödül töreni-
    
     Açılış konuşmalarının ardından Yaşam Boyu Onur Ödülüne layık görülen Perihan Savaşa ödülünü Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, yapımcı Abdurrahman Keskinere Vali Hüseyin Avni Coş, Ediz Huna ise Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz verdi.
     Perihan Savaş ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, 5 yaşında Şehir Tiyatrolarına girdiğini, 10 yıl burada oyunculuk yaptığını, 1971 yılında da sinemaya girdiğini belirterek, Topladığınızda 50 yıl. 50 yılın karşılığı onurlandırılmak, hele hele Altın Kozayla onurlandırılmak benim için büyük mutluluk verici dedi.
     Adana Büyükşehir Belediyesinden kentteki sinema sayısının artırılmasını isteyen Savaş, Çok heyecanlı, çok mutluyum, çok sevinçliyim ama bir o kadar da üzgünüm. Ben sanatçıyım ama bir anneyim. Artık anneler ağlamasın. Ne olur artık annelerin yüreklerini ağlatmayalım diye konuştu.
     Yapımcı Abdurrahman Keskiner de ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu belirterek, Adananın sinema hayatında önemli bir kent olduğunu söyledi.
     Ediz Hun ise ödülü hayatını kaybeden sinema emektarları Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Neriman Köksal, Orhan Günşiray, Ekrem Bora, Sadri Alışıkla paylaştığını söyledi.
     Festival kapsamında yapılacak olan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışmasının jüri başkanı Ferzan Özpetek de törende yaptığı konuşmada, Antalya ve İstanbuldan sonra 3. kez jüri başkanlığı yaptığını belirterek, günde 3 film izleyerek değerlendirme yapacaklarını söyledi.
    
     Muhabir: Anıl Bağrık / Ali Güreli
     Yayıncı: İbrahim Uyar
<< Önceki Haber 19. Uluslararası Altın Koza Film Festivali Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER