2012nin Ekonomi Değerlendirmesi ve 2013 Yılından

2012nin Ekonomi Değerlendirmesi ve 2013 Yılından Ekonomiden Beklentiler -Okan Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Berksoy: Suriye konusunu abartarak götürürsek, bu bizim için büyük bir risk -Bahçeşehir Üniversitesi İİBF Öğretim Ü


BURSA (A.A) - Okan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. Taner Berksoy, 2013ün kötü senaryolarından birinin risklerin artışı ile kriz yaşanması durumu olduğunu belirterek, Suriye konusunu abartarak götürürsek, bu bizim için büyük bir risk dedi.
     Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odasında (OTSO) düzenlenen 2012 Yılının Ekonomik Durumu ve 2013 Yılından Beklentiler panelinde konuşan Berksoy, 2009 krizi sonrasında hem dünyanın hem de Türkiyenin yavaşladığını, Türkiyenin krizden en hızlı çıkan ülke olduğunu söyledi.
     Türkiyede risk üretmeyi iyi bilen bir siyasi yapı olduğunu ileri süren Berksoy, 2012yi bizden de kaynaklanan nedenlerle yavaşlayarak geçirdik. Son 25 yılda, 6 krizimiz var, bunların 4ünü kendimiz üretmişiz. Bundan uzak durmalıyız. Geride kalan yılda iki büyük risk var. Güney komşumuzla savaş noktasına gelmemiz, büyük bir risk. 2013 ile 2012 arasında çok fazla farklılıklar gösterir. Bu yılın bir kötü senaryosu risklerin artışı ile krizlerin yaşanabileceği. Suriye konusunu abartarak götürürsek, bu bizim için büyük bir risk diye konuştu.
    
     -İthal portakal almayıp, kendi portakalımızı sıkmalıyız-
    
     Bahçeşehir Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Gökçe de Türk ekonomisine dün, bugün ve yarın şeklinde bakmak gerektiğini dile getirerek, Büyümede tersine dönüş başladı. 2013, normalleşme ve makul büyüme yılı olacak. Bu, iyi bir mesaj dedi.
     Türkiyenin 2001de yaşadığı krizde 30 bankanın battığına dikkati çeken Gökçe, şunları kaydetti:
     Biz bankaları tamir ettik. 2009 krizine hazırlıklı bir ülkeydik biz. Dolayısıyla da krizleri en az zararla atlattık. Türkiye nüfusunun yüzde 75i kentte yaşıyor. Köyden kente göç sonucunda, müthiş bir tüketim toplumu olduk. Krizlere rağmen sonraki iki yılda Türkiye, rekor seviyede büyüdü ve bu da cari açığı arttırdı. Dünyada bir kriz söz konusu. Biz, bu şartlarda dış denge açığını kapatmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla da büyümeyi frenledik. Enflasyonda sevindirici rakamlar geldi. 2013de büyüme, dengeli ve kontrollü olacaktır. İşsizlikte çok kötü durumda değiliz. Avrupada sekizinci sıradayız. Bizden kötü durumda Avrupa ülkeleri var. Toplum olarak birbirimize güvenmeyi öğrenmeliyiz. İthal portakal almayıp, kendi portakalımızı sıkmalıyız.
    
     Muhabir: Musa Öztürk / Büşra Nur Özcan
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber 2012nin Ekonomi Değerlendirmesi ve 2013 Yılından Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER