3. Uluslararası Bursa Su Kongresi

3. Uluslararası Bursa Su Kongresi -EÜAŞ Genel Müdürü Alış: -Su, herkesin bildiğinin aksine yakıt olarak bedava gözükse de bence en pahalı yakıtlardan bir tanesidir


BURSA (A.A) - Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Su, herkesin bildiğinin aksine yakıt olarak bedava gözükse de bence en pahalı yakıtlardan bir tanesidir dedi.
     Alış, Su Vakfı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen 3. Uluslararası Bursa Su Kongresinde yaptığı konuşmada, 240 milyar kilovatsaat elektrik tüketen Türkiyenin 2030 yılında 500 milyar kilovatsaat elektrik tüketebileceğini ifade etti.
     Türkiyenin günümüzde kullandığı elektriğin bir katını daha 2030da tüketeceğini anlatan Alış, Bu da 57 bin megavatlık kurulu gücümüzü 2 katına yani 110 bin megavata çıkarmak demektir. 2013ün sonuna kadar toplam gücümüzün yaklaşık 62 bin megavat olması tahmin ediliyor. Kurulu gücümüzün yüzde 60ını termik santrallerden, yüzde 35ini de hidrolik santrallerden karşılıyoruz dedi.
     Alış, barajlı santralleri 1 yılda 5 bin saat çalıştırabildiklerini, sudan büyük ölçülerde elektrik enerjisi elde edemediklerini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:
     Su, herkesin bildiğinin aksine yakıt olarak bedava gözükse de bence en pahalı yakıtlardan bir tanesidir. Günün konusunun da su olmasına rağmen bunu söylemek biraz zor geliyor ama doğruyu söylemek gerekir. Kömür santralleri yapıyorsunuz, yerli kaynak bulamazsanız paranız varsa ithal kömür getirip yakabilirsiniz. Eğer paranız varsa doğalgaz da satın alırsınız. Ama paranız olsa bile eğer Allahın iradesiyle o sene su olmazsa santrallerin hiçbirisini çalıştıramazsınız. Bu nedenle su çok pahalı bir yatırımdır. Suyun yerine ikame ettiğiniz santral hangisi ise onun yakıt maliyeti, aslında suyun gerçek marjinal yakıt maliyetini gösterir. Yani kışın elektrik ihtiyacını karşılayamadığımız hale geldiğimizde, su da bittiğinde onun yerine fuel-oil santralini çalıştırırsınız. Fuel-oilin şu andaki kilovatsaat maliyeti 80 kuruşa geliyor. Suyun da gerçek maliyeti bu kadardır.
     Kongrenin Su ve Enerji konulu oturumuna, Temsan Genel Müdürü Hilmi Baştürk, Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Atilla Gürbüz ve Enverder Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Uysal da katıldı.
     Kongre, düzenlenen oturum ve konferanslarla pazar gününe kadar devam edecek.
    
     Muhabir: Cem Şan
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 3. Uluslararası Bursa Su Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER