4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı

4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı -Bu yılki teması Türkü, türkülerimiz ve öyküleriyle türküler olarak belirlenen kurultaya 24 ülkeden 115 akademisyen katılıyor -HKAK Genel Başkanı Nasrattınoğlu: -Türküleri


MUĞLA (A.A) - 4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı, 24 ülkeden 115 akademisyenin katılımıyla Fethiyede başladı.
     Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu (HKAK) ile Fethiye Belediyesinin ortaklaşa düzenlediği kurultayın bu yılki teması Türkü, türkülerimiz ve öyküleriyle türküler şeklinde belirledi.
     Beşkaza Meydanında nevruz kutlaması ile başlayan, daha sonra Fethiye Belediyesi Kültür Merkezinde devam eden kurultaya 24 ülkeden 115 akademisyen katıldı.
     HKAK Genel Başkanı Dr. İrfan Nasrattınoğlu, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, tarih biraz incelediğinde Türk kültürünün yıllar önce yabancı bilim adamları tarafından tespit edilerek dünyaya anlatıldığının görülebileceğini ifade etti.
     Kurultayla tanıtılmasına katkı sunacakları Türk kültürünün en önemli özelliklerinden birinin halk kültürü olduğunu dile getiren Nasrattınoğlu, Nevruz bir Türk kültürüdür. Ne yazık ki bir gün gelmiş kültürümüzü unutmuşuz. Nevruzu başkaları sahiplenmiş. Zannedilmiş ki nevruz sadece o topluma ait. Halbuki nevruz gerçek anlamda Türk bayramıdır dedi.
     Kurultayın bu yılki temasının türküler olduğunu anlatan Nasrattınoğlu, Türkü dediğimiz oluşumun Türklerin üzerindeki etkilerinin ele alınması lazım. Çünkü Türk milleti, yaşadığı acıyı ve sevgiyi türkülere yansıtmış. Dolayısıyla kurultayda türkülerimizi dile getireceğiz. Türkülerimizi yalnızca eğlence unsuru olarak ele almamak gerekir. Çünkü her türkünün mısralarında mesajlar var. Bunları iyi anlamamız lazım diye konuştu.
     Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise ortak değerleri millet olma şuuruyla ortaya koyarak geçmişten geleceğe taşımanın önemli olduğunu söyledi.
     Kültürlerin gelecek nesillere aktarılmasında bilim insanlarına önemli görevler düştüğünü vurgulayan Çalık, Türk olmaktan milletçe gurur duyuyoruz ama Türk olmak başka millete düşman olmayı gerektirmiyor. Herkes kendi ülkesini sevsin, daha iyi yerlere taşımak için elinden geleni yapsın dedi.
     Belediye Başkanı Behçet Saatcı da Türkiyedeki 800 ilçe arasında yer alan Fethiyede Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayını yapmanın gururunu yaşadıklarını kaydederek, Türk kültürüne bir nebze katkı sağlayabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
     Saatçı, Türk demek bir ırka bağlı olmak değil, yaşayışla, kültürle, ilkeyle, türküyle yaşamaktır. Türk demek, iradeli, idareci, hükmeden olmaktır. Türk asildir, adaletlidir, çalışkandır ve vatanı için ölendir. Toprağını kan ile alan, kan ile verendir şeklinde konuştu.
     Konuşmaların ardından HKAK tarafından Kiev Shevchenko Üniversitesi Türkoloji Bölümünden Doç. Dr. Fedora İvanovna Arnauta Türk Halk Kültürüne Hizmet ödülü verildi.
     Akademisyenlerin türkü konusunda toplam 99 sunum yapacağı kurultay 24 Martta sona erecek. Sunumlar, kurultayın ardından kitap haline getirilecek.
    
     Muhabir: Utku Uçrak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER