5. Türkiye Yayıncılık Kurultayı

5. Türkiye Yayıncılık Kurultayı -YAYBİR, EDİSAM ve CLA arasında Toplu Lisanslama ve Karşılıklı Temsil Sözleşmesi imzalandı


İSTANBUL (A.A) - Yayıncılar Meslek Birliği (YAYBİR), Edebiyat ve İlim Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (EDİSAM) ve İngiliz Telif Hakları Lisanslama Ajansı (CLA) arasında, yayıncılıkta eser ve hak sahiplerinin telif haklarının korunması amacıyla Toplu Lisanslama ve Karşılıklı Temsil Sözleşmesi imzalandı.
     İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından bu yıl 5incisi Santral İstanbulda düzenlenen Türkiye Yayıncılık Kurultayında konuşan YAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Paşaoğlu Türkiye yayıncılık tarihi açısından önemli bir günü yaşadıklarını söyledi.
     Türkiyede telif haklarının takibi açısından önemli bir imza törenini gerçekleştireceklerini dile getiren Paşaoğlu, Türkiye yayıncılık sektörünün telif haklarının takibi açısından ilk kez bir lisans anlaşmasının imzalanacağını ifade etti.
     Paşaoğlu, CLA ile uzun bir süredir korsanla mücadele kapsamında işbirliği içerisinde olduklarını ve önemli başarılar sağladıklarını anlatarak, ancak değişen dünyada dijital yayıncılığın öne çıktığını ve akademik kitaplarda fotokopi yoluyla basılmasının yaygınlaştığını söyledi.
     Türkiye ve dünyadaki yayın mevzuatında kısmi kopyalama olarak geçen durumun ayrı bir hak olduğunu vurgulayan Paşaoğlu, eser sahiplerinin eserlerinin kısmen kopyalanmasına izin verebildiklerini ancak bunun takiplerinin telif birlikleriyle yürütüldüğünü anlattı.
     Paşaoğlu, yayıncıların haklarını koruyan YAYBİR ile eser sahiplerinin haklarını koruyan EDİSAMın İngilteredeki CLA ile bu konuda bir işbirliğine gittiğini ve 1 yıldır bu konunun gündemde olduğunu belirterek, YAYBİR ve EDİSAMın bu konuda uluslararası boyutta çalışan federasyona üye olduğunu, bu şekilde yabancı kuruluşlarla işbirliği yolunun açıldığını dile getirdi.
     Farklı ülkelerin telif birlikleri aralarında karşılıklı temsil ve lisanslama sözleşmesi yapıldığını dile getiren Paşaoğlu, Böylece her ülkenin eserleri, karşılıklı temsil edilmiş oluyor. Bu, bugün yapacağımız anlaşmanın en önemli noktası. Bu anlaşma bir pilot anlaşma, bu kapsamda ilk 1 yıl İngiliz yayıncıların buradaki haklarını onlara gönderemeyeceğiz. Burada korsanla mücadelede kullanacağız diye konuştu.
     Paşaoğlu, anlaşmanın hedef kullanıcılarının, kütüphane, üniversite ve özel kuruluşlar olduğunu ifade ederek, eserlerin kısmen kopyalanması konusunda kullanıcıların tümüne belli bir lisans çerçevesinde izin verileceğini, hak sahiplerinin haklarının alınmasının dışında aynı zamanda kullanıcı açısından da yasal bir çerçeveyi de gerçekleştireceklerini dile getirdi.
    
     -Türk yayıncılık sektörünün hacmi büyüdü-
    
     CLA İcra Kurulu Başkanı Kevin Fitzgerald ise Türkiye yayıncılık dünyası ile böyle bir anlaşmayı imzalayacakları için çok heyecanlı olduklarını anlatarak, Türk kültür ve yayın dünyasının potansiyelinin farkında olduklarını belirtti.
     Bu anlaşmanın iki ülke arasında ekonomik bir hacim meydana getireceğini dile getiren Fitzgerald, Türk yayıncılık sektörünün hacminin büyüdüğünü bildiklerini kaydetti.
     Fitzgerald, bu karşılıklı anlaşmanın amacının, yazarlara, yayıncılara maddi katkı sağlamak ve korsanla mücadele etmek olduğunu söyledi.
     İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver de yayın dünyasıyla akademik dünyanın iç içe olmasının doğal ve önemli olduğunu belirterek, bilim insanları için kitapların hayati bir önem taşıdığını söyledi.
     Çok fazla kitap okuyan bir toplum olmadığımızı biliyoruz. İnsanların giderek daha büyük kentlerde yaşadığı, gün içinde daha fazla yolculuk yapmak zorunda olduğu bir yüzyılda, gürültüden ve kalabalıktan soyutlanmak için kişinin başvurabileceği en etkili yöntem yine kitaptır diyen Sanver, dijital baskıların, dünyadaki kitap baskısının neredeyse yüzde 10unu oluşturduğunu, bunun gelecek dönemde önemli değişikliklere işaret ettiğini söyledi.
     Konuşmaların ardından, CLA İcra Kurulu Başkanı Kevin Fitzgerald, YAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Paşaoğlu ve EDİSAM Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Özer arasında Toplu Lisanslama ve Karşılıklı Temsil Sözleşmesi imzalandı.
     Yarın da devam edecek kurultaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdür Yardımcısı Ümit Yaşar Gözüm ile yazar, gazeteci ve akademisyenler katıldı.
     Kurultayda,, Yayınlama özgürlüğü neden mümkün değil-, Eğitim yayıncılığında dijitalleşme ve yeni teknolojiler, Yayıncılığın dışa açılımı, Ulusal Yayın Kongresi kararları uygulamaya ne kadar yansıdı, Çocuklar için kitabı kim, nasıl seçmeli- ve Dijital yayıncılıkta hukuki çerçeve konuları ele alınacak.
     (STN-MRT-KAF)
<< Önceki Haber 5. Türkiye Yayıncılık Kurultayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER