ABD

ABD-Anadolu Köprüleri Toplantısı -KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolardır. Bu ticaret hacminde ABDye düşen, 75 milyar dolar ihracat ve 75 milyar dolar ithalat olmalıdır


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolardır. Bu ticaret hacminde ABDye düşen, 75 milyar dolar ihracat ve 75 milyar dolar ithalat olmalıdır dedi.
     Kocaeli Sanayi Odasında gerçekleştirilen 11. ABD-Anadolu Köprüleri Toplantısına, ABD İstanbul Başkonsolosu Scott F. Kilner, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türk-Amerikan İş Konseyi Başkan Yardımcısı Şerif Egeli, Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dudaroğlu, ABD Ticaret Ataşesi Türk İhracatçılar için Finansal Kredi Hizmetleri Sorumlusu Manoj Desai katıldı.
     Toplantıda konuşan Zeytinoğlu, Kocaeli sanayisinin Türkiyedeki konumunun önemine değinerek, kentteki otomotiv sanayisinin Türkiye araç üretiminin yüzde 32sini karşıladığını söyledi.
     Kocaelide bulunan 2 bin 200 sanayi kuruluşunun 247sinin yabancı, bunlardan 27sinin de ABD sermayeli firma olduğuna vurgu yapan Zeytinoğlu, Türkiyedeki 500 büyük firmanın 92sinin Kocaelide bulunduğunu kaydetti.
     Zeytinoğlu, ABDnin geçen yılki dünya ticaretinin 3,82 trilyon dolar olduğuna dikkati çekerek, Maalesef ABD ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi bugüne kadar istenen düzeyde olmamıştır. 2012de ABDye 5,6 milyar dolar ihracat yaparken, 14,1 milyar dolar ithalat yapmışız. ABD ile toplam dış ticaretimiz 19,7 milyar dolar olmuştur. Bu, ABDnin ticaret hacminin binde 5ine denk geliyor ancak yeterli değil ifadelerini kullandı.
     Türkiye ile ABD arasında serbest ticaret anlaşmasının olmadığını vurgulayan Zeytinoğlu, şunları söyledi:
     ABD ile anlaşması olan ülkelere baktığımızda, bunu anlamakta zorlanıyoruz. Avustralya, Bahreyn, Şili, Kolombiya, İsrail, Ürdün, Fas, Peru, Umman, Singapur, Güney Kore, Panama gibi ülkelerle ABDnin serbest ticaret anlaşması var. Yakın zamanda, AB ile imzalanacak serbest ticaret anlaşmasında, ülkemizi de bu anlaşmaya dahil edilmesini istiyoruz. Bilindiği gibi ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefi 500 milyar dolardır. Bu ticaret hacminde ABDye düşen 75 milyar dolar ihracat ve 75 milyar dolar ithalat olmalıdır diye düşünüyoruz.
    
     -Pişmaniye, işbirliğine büyük katkı sağlayacak-
    
     ABDnin İstanbul Başkonsolosu Kilner de 8 yıldır Türkiyede bulunduğunu hatırlatarak, Türkiyenin 1980li yıllarda karanlık günler yaşadığını anlattı.
     Türkiyeye daha sonraki yıllarda geldiğinde olumlu yönde değişimler gördüğünü ifade eden Kilner, Türkiyenin büyük hedeflerinin bulunduğunu vurguladı.
     Kilner, ABD Başkanı Obamanın Türkiye ziyaretinde Daha dengeli ekonomik ve ticari ilişkilere sahip olmamız gerekiyor sözünü aktararak, Başkan Zeytinoğlunun temennilerine yürekten katılıyorum. Türkiyenin serbest ticaret anlaşmasına dahil olması kararını Washington verecektir. Bu konu ileride belli olacaktır. ABDde Türk yatırımcılarının arttığını görmek istiyoruz. Var olan yatırımların da daha iyi konumlara gelmeleri gerektiğini düşünüyoruz şeklinde konuştu.
     Kocaelinin simgesi pişmaniyenin Amerika ve Kocaelideki iş adamları arasındaki işbirliğine büyük katkı sağlayacağına inandığını vurgulayan Kilner, 2 dakikalık bir pişmaniye tecrübem oldu. O yüzden Amerika Birleşik Devletlerine pişmaniye ihraç etmek istiyorsanız, mutlaka yapın dedi.
     TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dudaroğlu ise TAYSADın yıllık cirosunun 17,5 milyar dolar, ihracatının ise 6 milyar doları bulduğunu belirterek, 2011 yılında ABDye 283 firma ile 727 milyon dolar otomotiv ihracatı gerçekleşirken, 2012 yılında ise ciddi bir artış gözleniyor. Bu rakam 341 firma ile 852 milyon doları bulmuştur diye konuştu.
     Ülkeler arasında serbest ticaret anlaşmalarının önem taşıdığını ifade eden Dudaroğlu, ihracat yapmak isteyenlerin, serbest ticaret anlaşması olmayan ülkelerde sıkıntılar yaşayabildiğini söyledi.
    
     Muhabir: İbrahim Aktaş - Yunus Emre Günaydın
     Yayıncı: Murat Paksoy

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER