Ağır Sanayi, Çevre ve Kuş Gölünün

Ağır Sanayi, Çevre ve Kuş Gölünün Sorunları paneli -23. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında gerçekleştirilen panelde Manyas Gölünün sorunları masaya yatırıldı


BALIKESİR (A.A) - 23. Uluslararası Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında düzenlenen Ağır Sanayi, Çevre ve Kuş Gölünün Sorunları panelinde, Manyas Gölünün sorunları masaya yatırıldı.
     Uludağ Üniversitesi (UÜ) Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feza Karaer, Belediye Nikah Salonunda yapılan panelde, Kuş Gölü çevre kirliliği ve çözüm önerileri üzerinde durdu.
     Sulak alanlarda su yönetim politikalarının hem ekonomi hem de çevre açısından etkin olması gerektiğini vurgulayan Karaer, Ekosistem fonksiyonlarının korunabilmesi için su ekosistemlerini koruyan, taşkınları önleyen, akarsu ve göl kalitesini iyileştiren çerçevede bakış açılarına ihtiyaç bulunuyor. Bu bağlamda Kuş Gölünün yönetim planı yeniden revize edilmelidir. Yöresindeki sanayi faaliyetlerinin etkisi belirlenmelidir dedi.
     UÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğrul Aksoy ise doğal ve yaşayan bir varlık olan toprağın temiz ve yerinde tutulması gerektiğini vurgulayarak, Çünkü toprak, çok kısa sürede ve kolayca kaybedilebilecek bir varlıktır. Bandırmanın tarımsal toprakları, kuru tarım ve kontrollü sulu tarıma çok elverişli, verimlidir. Son 9 yılda yüzde 12 oranında verimli toprak alanı, sanayi için yok edilmiştir. 2005-2009 yılları arasında, Balıkesir ilinin büyüklüğü kadar tarım arazisi yok olmuştur diye konuştu.
     Jeoloji Yüksek Mühendisi Tahir Öngür de Kuş Gölü direniyor konulu konuşmasında, DSİnin, tarımsal toprak kazanmak ve sulama suyu elde etmek için su yapıları kurarak, sulak alanların dengesiyle oynadığını ileri sürdü.
     Bu çalışmalara Kuş Gölünün de dahil edildiğini savunan Öngür, şunları kaydetti:
     Her geçen gün Kuş Gölünün su dengesi daha fazla bozuluyor. Kuş Gölündeki tüm canlıların yaşamı tehlikede. Bandırma Körfezi ile Kuş Gölü arasında yerleşen sanayinin, akarsularla göle taşınan kirlilik oranı dehşet verici. Yıllardır belirlenen veriler ve tüm önerilere karşın böylesine çaresiz kalınmış olan tehdit altındaki bir başka ortam yok. Kuş Gölünün içinde yaşayan türler azalıyor. Bedenlerinde metal ve ağır metal zenginleşmesi artıyor. Kuş Gölü, bu olumsuzluklara karşın görünürde direniyor.
    
     Muhabir : Bandırma
     Yayıncı : Zafer Akpınar
<< Önceki Haber Ağır Sanayi, Çevre ve Kuş Gölünün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER