Ahilikten bugüne yansıyanlar konulu konferans

Ahilikten bugüne yansıyanlar konulu konferans -Eskişehir Valisi Koçdemir: -Ahilik teşkilatını sadece kurallara bakarak değerlendirmek bizi yanlışa götürür


ESKİŞEHİR (A.A) - Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Ahilik teşkilatını sadece kurallara bakarak değerlendirmek bizi yanlışa götürür. Orada bir ruh vardır dedi.
     Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörlüğü tarafından Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Yunus Emre Kültür Merkezinde düzenlenen Ahilikten bugüne yansıyanlar konulu konferansta konuşan Vali Koçdemir, Ahilikin, Hacı Bektaşi Veli, Yunus Emrenin yaşadığı 13. yüzyılda insan yetiştirmek üzere kurulan bir teşkilat olduğunu söyledi.
     Koçdemir, Ahilikte, ticaretin daha çok kazanmak için değil, etrafa ne kadar çok fayda sağlarım şiarıyla yapıldığını kaydederek, şöyle konuştu:
     Ahilik teşkilatını sadece kurallara bakarak değerlendirmek bizi yanlışa götürür. Orada bir ruh vardır. Sosyal hayata geçmesi ısrarla istenen bir ruh vardır ve bu kurallar ne kadar işlemişse o kadar başarılı olan bir teşkilattır. Ahilik teşkilatının zanaatkarı yaptığı işe, ruhunu işler ve o ruh ürünü değerli kılar, insanı etkiler. Bugün Ahilikin bize bıraktığı Anadoluda küçük bir dükkana girdiğinizde içeride vitrinden ve üründen önce insanı görürsünüz. İkram kültürü vardır, o küçük dükkanın arkasında öğlen 7-8 kişiye yemek verebilecek bir masa vardır. Türkiyeye gelen yabancılar, bu ikram kültürünü görünce şaşırıyorlar. Akıllarına, neden ikram ediliyor- sorusu geliyor. Bu kültürü tanıyınca da ülkemizi, insanımızı seviyorlar ve bir kısmı Türkiyeye yerleşiyor.
     Geçen yıl Yunus Emreyi temalı olarak anmaya başladıklarını anımsatan Koçdemir, Önümüzdeki yıl, Türk Dünyası Kültür Başkentiyiz. İmkanlarımız daha geniş. Yunus Emreyi yine temalı olarak anacağız. Bu seneki temamız, Yunus Emrenin Nasihatler kitabı ifadelerini kullandı.
     Konferansın ardından Ahilik kaftanı giydirilen Vali Koçdemir, meslekte 40 yılı dolduran esnaflara plaket verdi.
     Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, daha sonra konferansa katılan AK Parti Eskişehir Milletvekili Salih Kocaya katkılarından dolayı plaket takdim etti.
    
     Muhabir: Oktay Özden
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Ahilikten bugüne yansıyanlar konulu konferans Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER