Anadilde savunma çalışması

Anadilde savunma çalışması -Başbakan Yardımcısı Arınçın konuyla ilgili açıklamasına Güneydoğudaki barolardan destek geldi -Siirt Baro Başkanı Mehmet Cemal Acar: Bu konuda pratik bir adım atılmıştır. Bundan sonra açlık gre


DİYARBAKIR (A.A) - Özgür Ayaydın - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın, Anadilde savunma yapma konusunda ki açıklamasına Güneydoğudaki barolardan destek geldi.
     Siirt Baro Başkanı Mehmet Cemal Acar, AA muhabirine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, Anadilde savunma yapma konusunda gerekli çalışmanın yapılması için Adalet Bakanına talimat verdiğine ilişkin açıklama yaptığını hatırlattı.
     Aynı zamanda Hükümet Sözcüsü olan Başbakan Yardımcısı Arınçın bu açıklamasını olumlu karışladıklarını ifade eden Acar, Başbakan Erdoğanın bu adımının çok önemli olduğunu kaydetti. Acar, açlık grevlerindeki en büyük beklentinin anadilde savunma yapma olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
     Çok olumlu bir gelişme oldu. Çünkü, açlık grevlerinin en büyük beklentisi bu konuydu. Bu konuda pratik bir adım atılmıştır. Bundan sonra açlık grevlerinin devam etmesine gerek yoktur. Artık açlık grevinin devam etmesini doğru bulmuyoruz. İnsan hayatının siyasi çözümlerde pazarlık konusu edilmemesi lazım. Bu bir insani durumdur. İnsan yaşamı herşeyin önündedir. Açlık grevlerinde kritik günlere girildiği için her an ölümler olabilir. Hükümet tarafından yapılan bu açıklama pratik bir adımdır. Kürt sorunun bir anda bitirilmesi söz konusu değildir. Bu sorun geniş kapsamlı olduğu için, zaman içerisinde çözülebilir. Biraz sabırlı olmak gerek.
    
     -Yargılamalar daha sağlıklı yapılacak
    
     Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise, açlık grevlerinde kritik günlere girildiğini hatırlatarak, bu sorunun çözümü için gerekli adımların gecikmeden atılmasını istedi.
     Başbakan Yardımcısı Bülent Arınçın dünkü açıklamalarının olumlu bir gelişme olduğunu kaydeden Elçi, şöyle konuştu:
     Sorunun aciliyeti nedeniyle bu adımın hızlandırılması ve bu konunu yasalaşmasını umuyorum. Çünkü cezaevlerindeki açlık grevlerinde artık ölümü sınırına gelindi. Bu eylem birden çok insanın yaşamına yol açabilir. Sürecin olumlu biçimde sonuçlanması açısından önemli bir adım olabilir. Bu tek başına yeterli değil, başka adımlar da atılabilir. Anadilde savunma adımından anlaşılıyor ki diğer tüm sorunlar da kolaylıkla aşılabilir. Bu sorunu çözmek mümkündür. Hükümetten beklentimiz yapılacak hukuki düzenlemelerle 3 noktada da çok rahat biçimde sorunun çözülmesidir. Atılacak adımın hızlandırılması lazım. Anadilde savunma sorunu KCK davalarında yargılamaları tıkamıştı. Anadilde savunma konusunda yapılacak değişiklik sayesinde bundan sonra yargılamalar daha sağlıklı yapılacak.
    
     -Anadilde savunma eskiden fiilen uygulanıyordu
    
     Mardin Baro Başkanı Azad Yıldırım da, anadilde savunma yapma konusunda geçmişte sıkıntı yaşanmadığını, KCK operasyonlarının ardından özel yetkili mahkemelerin tutumu nedeniyle bu konunun sorun haline dönüştüğünü savundu.
     Anadilde savunma yapılması için gerçekleştirilecek düzenlemelere hiç kimsenin karşı çıkamayacağını dile getiren Yıldırım, şunları söyledi:
     Bu tür düzenlemelere destek veriyoruz. Çünkü bu çağda kimse buna karşı çıkamaz. Bu konudaki adımlar hızlandırılmalıdır. Anadilde savunma eskiden fiilen uygulanıyordu. Bu yönde çok mahkeme kararları var. Son bir kaç yıldır özel yetkili mahkemelerin tutumu sonucu sorun olarak ortaya çıktı. O kadar büyük bir sorun değildi. Bu insan olmaktan doğan bir haktır. Bu taleplerin kabul edilemez bir yanı yok. Yasalara uygun taleplerdir. Anadilde savunma kişinin en temel hakkıdır. Özel yetkili mahkemelerin tavrı sonucu büyümüştür. Bir yandan üniversitelerde Kürtçe bölümler açılıyor, bakıyorsunuz mahkemede bu dili kullanmak yasak. Bu büyük bir çelişkidir.
    
     -Hukuk herşeyin üstünde kabul edilmeli
    
     Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Kürt sorunun çözümü konusunda tarafların aklı selim davranması gerektiğini ifade ederek, Başbakan Yardımcısı Arınçın açıklaması çok iyi niyetli bir çağrıdır. Diğer hususların kabulü açısından değerli şahsiyetlerin parti, hükümet ve meclise yönelik çağrı da bulunmasını diliyoruz. Açlık grevi tehlikeli bir noktaya geldi. Dileğimiz ölümler yaşanmadan bunun sonlandırılmasıdır. Kürt sorunun çözümünde hukuk herşeyin üstünde kabul edilmelidir diye konuştu.
    
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Anadilde savunma çalışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER