Atık yağını getir, ayçiçek yağını götür

Atık yağını getir, ayçiçek yağını götür -Tekirdağ Belediyesi, Çevre Kontrol ve Koruma Müdürlüğü vatandaşların evsel atık yağlarını lavabolara dökmemesi için atık yağları getirenlere ayçiçek yağı hediye ediyor -Tekirdağ Belediye Ba


TEKİRDAĞ (A.A) - Ergin Akgün - Tekirdağ Belediyesi, Çevre Kontrol ve Koruma Müdürlüğü vatandaşların evsel atık yağlarını lavabolara dökmemesi için başlattığı kampanya kapsamında atık yağları getirenlere ayçiçek yağı hediye ediyor.
     Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiklerinde ilk yaptıkları işlerden birinin Çevre Kontrol ve Koruma Müdürlüğünü kurmak olduğunu ifade ederek, birimdeki mühendislerin göreve başladığından bu güne atık yağlarla ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi.
     Çevrede atık yağ üreten firmaların, özellikle yemek fabrikaları gibi firmalarla diyalog haline geçtiklerini belirten Dalgıç, Bu firmaları bilgilendirerek atıklarını doğaya bırakmamalarını sağladık. Atık yağların çok az bir miktarı bile doğaya bırakılsa, büyük çevre felaketlerine yol açıyor. Daha sonra vatandaşları teşvik amaçlı yönledirme yoluna gittik. 5 litre atık yağ toplayan bir kişi, belediyemizi arayınca, topladığı atık yağı alarak yerine bir litre ayçiçek yağı hediye ediyoruz dedi.
     Dalgıç, kıraathaneler, siteler, okullar ve bunun gibi alanlarda atık yağların lavobalara dökülmemesi konusunda bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını anlatarak, bu tip yağların çevreye ve insan sağlığına büyük zararlarının olduğunu kaydetti.
    
     -3 yılda 115 ton atık yağ topladık-
    
     Tekirdağ Belediyesi Çevre Kontrol ve Koruma Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Olcay Sercan da Tekirdağda atık yağların düzenli olarak toplandığı ve geri dönüşüm işlemlerinin yapıldığını belirterek, kampanyanın vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünü söyledi.
     Gazete, afiş ve internet sitesinden insanları bilgilendirdiklerini vurgulayan Sercan, başlattıkları kampanya ile 3 yılda 115 ton atık yağ topladıklarını bildirdi.
     Sercan, atık yağların denize ulaştığında ciddi anlamda kirlilik oluşturduğunu vurgulayarak, bu nedenle atık yağların diğer yağlardan ayrı olarak toplanması gerektiğini söyledi.
     Atık yağların lavobalardan döküldüğü zaman önce lavaboları ardından kanalizasyon hatlarını tıkayarak denize ulaştığını ifade eden Sercan, Atık yağın öz kütlesi, deniz suyunun öz kütlesinden daha fazla olduğu için su yüzeyini kapatır. Bir litre atık yağ, bir milyon litre temiz suyu kirletiyor. Suyun oksijen emilimini azalttığı için balıkların ölümlerine, yavrulama dönemlerinde hava keseciklerinin dolmasına neden olur. Atık yönetiminde, genel olarak atığı azalt, geri kazan ve bertaraf et kuralı işler şeklinde konuştu.
     Sercan, sağlık açısından atık yağların tekrar kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, bilimsel olarak, bir yağın 3 seferden fazla kullanılması halinde sağlığa ciddi anlamda zararları olacağını kaydetti.
     Kampanya kapsamında kendisine ayçiçek yağı hediye edilen İnci Yılmaz Çelik de çevreyi ve yeşili sevdiğini, doğayı korumaya özen gösterdiğini belirterek, kampanyadan önce atık yağları çöpe attığını ancak artık belediyenin gelerek bu yağları topladığını ifade etti.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Atık yağını getir, ayçiçek yağını götür Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER