Atık Yönetimi ve Ambalaj Atıklarının Kaynağında

Atık Yönetimi ve Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrıştırılması Projesi -Trabzon Valisi Kızılcık: Geçen yıl yaz mevsiminde 500 ton olan günlük katı atık oranı, bu yaz 650 tona çıktı. Bu bizim acilen tedbir almamız gerektiğinin işaret


TRABZON (A.A) - Atık Yönetimi ve Ambalaj Atıklarının Kaynağında Ayrıştırılması Projesi kapsamında iştişare toplantısı düzenlendi.
     Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezindeki toplantıya, Vali Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Ertan Yavaş, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile okul müdürleri katıldı.
     Toplantıda konuşan Vali Kızılcık, projenin ortak akıl çerçevesinde kentteki tüm idarecilerin ve halkın katılımıyla yürütüleceğini belirterek, şunları kaydetti:
     Sorun, yapılması gereken bu anlayışın nasıl hayata geçirileceğidir. Yani bir projeyi şehrin aktörlerinin liderliğinde Türkiyeye örnek teşkil edecek haliyle nasıl hayata geçirebiliriz bunun toplantısını yapıyoruz. Çevre, bize miras kalan ve tüketimimize sunulan bir değer değil, tam tersine gelecek nesillere teslim etmemiz gereken bir emanettir. Bunun içindir ki dünyada çevreyle ilgili talepler daha çok genç nüfustan geliyor ve çokta haklı bir taleptir bu. Onlara daha güzel ve yaşanılabilir bir çevreyi teslim etmek bizim sorumluluğumuzdur.
     Refah artışıyla sorunlarında arttığına dikkati çeken Kızılcık, Katı atık birliğimizin düzenli toplantılarından biliyoruz ki her geçen gün depolama alanımıza taşıdığımız katı atığın tonajında artışlar yaşanmakta. Geçen yıl yaz mevsiminde 500 ton olan günlük katı atık oranı, bu yaz 650 tona çıktı. Bu bizim acilen tedbir almamız gerektiğinin işaretidir diye konuştu.
     Gümrükçüoğlu ise projenin başarılı sonuçlar verebilmesinde en önemli etkenin insanlar olduğunu vurgulayarak, Sevindirici olarak söylemek lazım ki Trabzon, Türkiyenin en temiz kentlerinden birisi. En temiz kenti diyemiyorum ama en temiz kentlerinden birisi diyebiliyorum. Demek ki eksiklerimiz var ifadesini kullandı.
     Kızılcıkın da katılımıyla iki ay süren teknik bir çalışma yaptıklarını belirten Gümrükçüoğlu, şunları ifade etti:
     6 milyon nüfuslu Finlandiyaya yaptığımız ziyarette marketlerde naylon poşetin neredeyse kullanılmadığını ya da satılırken çok yüksek fiyatlar istendiğini gördük. Bu basit örnekte olduğu gibi herkesin farkındalığını sizler yapacaksınız. Trabzonun bu konuda geçmişi yok değil. Trabzon, düzenli depolamada önceki dönemlerde birlikteliğiyle Türkiyede örnek bir depolama sistemi kurmuş. Bu proje ile ayrıştırılan çöplerin oranının kaynağında yüzde 90lara kadar ulaşmasını amaçlıyoruz. Bu sayede bir depo alanı ömrü 5 yıl ise 100 yıl gibi uzun süreye çıkacak.
     Konuşmaların ardından projeyle ilgili sunum yapılarak, toplantıya katılanların görüşleri ele alındı.
    
     Muhabir: Burak Altunöz
     Yayıncı: Tuncay Bekar
<< Önceki Haber Atık Yönetimi ve Ambalaj Atıklarının Kaynağında Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER