Balkan Savaşlarının 100. Yılı sempozyumu

Balkan Savaşlarının 100. Yılı sempozyumu -CHP Genel Sekreteri Tamaylıgil: -Birlik ve beraberlik duruşu olan Kurtuluş Savaşının ardından bir metrekare yer kaybetmedik, bundan sonra da bu ulus, bu birlik ve bütünlükle böyle b


İZMİR (A.A) - CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, bölünme, parçalanma, savaş dolu yılların ardından Kurtuluş Savaşında büyük bir birlik ve beraberlik örneği sergilendiğini belirterek, Birlik ve beraberlik duruşu olan Kurtuluş Savaşının ardından bir metrekare yer kaybetmedik, bundan sonra da bu ulus, bu birlik ve bütünlükle böyle bir kayba izin vermeyecektir dedi.
     Tamaylıgil, Konak Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde düzenlenen Savaştan Barışa Balkan Savaşlarının 100. Yılı başlıklı uluslararası sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumda ele alınan konuların, siyasi kimliğinin yanında, göçmen bir ailenin torunu olarak kendisini ayrıca duygulandırdığını ve etkilediğini ifade etti.
     Balkanlardan göçü ve göç sırasında yaşanan kayıplar ile gözyaşlarını anneannesinden dinleyerek öğrendiğini dile getiren Tamaylıgil, Yaşadığınız topraklardan kopmak elbette ki kolay değil, ama ne mutlu ki kucak açan bir anavatan vardı dedi.
     Tamaylıgil, Balkanlardan göç edenlerin döktükleri gözyaşlarının, anavatana bereket ve zenginlik getirdiğini belirterek, şunları söyledi:
     Göçle gelenler, Anadolunun aydınlık geleceğe yürüyüşüne çok değer katmıştır. Kurtuluş Savaşı, bu coğrafyada birliğin, beraberliğin duruşudur. Birlik ve beraberlik duruşu olan Kurtuluş Savaşının ardından bir metrekare yer kaybetmedik, bundan sonra da bu ulus, bu birlik ve bütünlükle böyle bir kayba izin vermeyecektir. Yine uluslararası egemen güçler ortada. Ne yazık ki kardeş kardeşe, mezhep, etnik kimlik nedeniyle acı günler yaşatıyor. O nedenle bu toplantılar çok önemli. Ayrımcılığa, ayrışmaya karşı bütünleşmek bir arada olmak çok önemli. Balkanlardaki ortak bilincin sağlanacağına inanıyorum. Bizim orada yaşanmışlıkları gördükten sonra ortak değerlerimize sahip çıkarak, birlikteliğin gücünü ortaya koyacak anlayışı da yaşatmamız gerekiyor. Ayrımcılık ve ayrışmaya karşı bütün ve bir olmak çok önemli. Balkanlarda, Bosnada, Irakta, bugün Suriyede olanları çok iyi anlayarak, Türkiye olarak kendi bilincimizi yaratmamız gerek diye düşünüyorum.
     Sempozyum açılışında, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Tamaylıgile 10 Kasımda İzmir Cumhuriyet Meydanında 2 bin 400 gönülü vatandaşın katılımıyla oluşturulan Atatürk portresinin havadan çekilmiş bir fotoğrafını hediye etti.
     Açılış konuşmalarının ardından Mustafa Bereketlinin Bulgaristan arşivlerinden hazırladığı ve Balkan Savaşlarını Bulgar cephesinden anlatan 37 fotoğraflık sergi izlenime sunuldu.
     İzmirde üç gün sürecek uluslararası sempozyumda, Türk ve yabancı akademisyenler, Balkan Savaşlarını askeri, siyasal ve sosyal boyutlarıyla ele alacaklar.
    
     Muhabir: Senem Yazıcı / Ufuk Kırabalı
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Balkan Savaşlarının 100. Yılı sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER