Bu kış Antalyanın havası daha çok

Bu kış Antalyanın havası daha çok kirlenecek -Antalya Kent Konseti Çevre Grubu Başkanı Yıldırım: -Çarpık imar yapısının halen devam ettiği, kuzey-güney esişli rüzgar koridorlarının kapatılıyor olması, ısı yalıtım mevzuatına uyul


ANTALYA (A.A) - Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu Başkanı Murat Yıldırım, çarpık imar yapısının devam ediyor olması, ısı yalıtım mevzuatına uyulmaması, güneş enerjisinden bir türlü yararlanılamıyor olması gibi çok yönlü sebeplerden dolayı bu kış Antalyanın havasının daha çok kirleneceğini savundu.
     Antalya Kent Konseyi Çevre Grubu tarafından Kent Konseyinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Murat Yıldırım, bu yıl Antalyanın havasının daha çok kirleneceğini belirterek, bunun en önemli nedenlerini 11 başlık altında sıraladı.
     Antalyaya hala açıkta döküm kömür ve kalitesiz kaçak kömürlerin girmeye devam ettiğini, gerekli denetim mekanizmasının bir türlü oluşturulamadığını ifade eden Yıldırım, piyasayı denetleyen ve belgeleyen kuruluşların farklı olmasının, TOKİ binaları, apartmanlar, iki ton yakıtı aşan seralarda filtrasyon sisteminin olmayışının önemli bir sorun teşkil ettiğini belirtti.
     Gemilerle kente gelen kömürlerle ilgili gerekli duyarlılığın gösterilmediğini, takibinin yapılmadığını ileri süren Yıldırım, kalorifer sistemlerinin belediye tarafından kontrol yetkisinin olduğunu, ancak aynı ekibin fuel-oil gibi yakıtı kontrol etme yetkisinin elinden alındığını ve EPDKya verildiğini, bunun da az sayıdaki denetim görevlisi olması nedeniyle aksaklıklara neden olduğunu anlattı.
     Özellikle gecekondu bölgelerinde ve üç ayrı sanayi bölgesinde ele geçen her türlü katı, sıvı ve likit maddenin yakıldığını, buna sessiz kalındığını savunan Yıldırım, trafik kökenli hava kirliliği üzerinde bilimsel çalışmalar yapılmadığını kendilerinin yaptığı çalışmalara itibar edilmediğini ve trafik alt yapısındaki bozukluğun hava kirliliğini arttıran sebepler arasında olduğunu söyledi.
     Yıldırım, Çarpık imar yapısının halen devam ettiği, kuzey-güney esişli rüzgar koridorlarının kapatılıyor olması, ısı yalıtım mevzuatına uyulmaması, güneş enerjisinden bir türlü istifade edilmiyor olması gibi çok yönlü sebeplerden dolayı bu kış Antalyanın havası daha çok kirlenecektir dedi.
     Yıldırım, 10 numara adı verilen ve kaçak olarak kullanılan motor yağı karışımıyla ilgili gerekli önlemlerin alınamadığını ifade ederek, birçok araçta hala kullanılıyor olmasının insan sağlığı açısından da oldukça riskli olduğunun altını çizdi.
     İl Hıfzıssıhha Kurulu, Mahalli Çevre Kurulu ve İl Trafik Komisyonunun devreye girerek bu durumun engellenmesi gerektiğini, aksi halde sorumlu kurum ve kuruluşların suç işlemiş olacaklarını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
     2872 sayılı Çevre Mevzuatı, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Hava Kalitesini Koruma Yönetmeliği, belediyelerimizin bu konudaki mevzuatları ve diğer kanun ve tüzüklerin ana ve ara hükümleriyle anayasamızın 3üncü ve 56ncı maddesi, 4077 sayılı yasanın gerekleri, insan ve çevrenin korunmasına amirdir. Bu kanunun 4/a maddesine göre halen kentimizde ayıplı hizmet sergilenmektedir.
    
     Muhabir: Bekir Bektaş
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bu kış Antalyanın havası daha çok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER