Çocuk yetiştirmede disiplinin uygulanması konferansı

Çocuk yetiştirmede disiplinin uygulanması konferansı


ANTALYA (A.A) - Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından aile söyleşileri etkinlikleri kapsamında Çocuk yetiştirmede disiplinin uygulanması konulu konferans düzenlendi.
     Antalya Büyükşehir Belediyesinin Aile Söyleşilerine konuk olan ve kamuoyunda Süper Dadı olarak nitelendirilen Dr. Yeşim Varol Şen, çocuk yetiştirmede disiplinin nasıl uygulanması gerektiğini anlattı.
     Yeşim Varol Şen, AKM Perge Salonundaki konferansta yaptığı konuşmada, aile içinde uygulanacak disiplinin ilkelerini kararlılık, kesinlik, süreklilik, sakinlik ve ödüllendirme olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirterek, çocuğun ağladığında bunun işe yaradığına dair en küçük bir taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.
     Şen, Ağlamanın, verdiğiniz kararı değiştirmeyeceğini göstermelisiniz. Çocuğa ceza verilmez diye bir şey yok. Çünkü ceza hayatın bir gereğidir. Nasıl ki trafik kurallarına uymadığımızda ceza ödemek zorunda kalıyorsak, ceza aile içi disiplinin de önemli bir parçasıdır. Ancak bizde anne babalar çoğunlukla ceza denince şiddete başvuruyor. Bu yanlış dedi.
     Disiplin nedir, neden gereklidir, disiplinin ilkeleri, anne babaların çocuklarına disiplin uygulayamamalarının nedenleri, disiplin nasıl uygulanır başlıklarında katılımcalara çocuğa disiplin uygulamak gerektiğinin önemine işaret eden Şen, çocuğa kızılabileceğini, ancak öfkeyi kaybetmemeleri gerektiğini belirtti.
     Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Sakinliğinizi koruyamazsanız kriz büyür ve içinden çıkılamaz hale gelir. Siz kendinize hakim olamazsanız çocuk nasıl olsun. Öfkesini kontrol edemeyen anne baba, çocuğun üzerinde derin etkiler bırakır. Umutsuz anne babalar disiplin uygulayamaz. Çocuğu ile zıtlaşmaktan kaçınan, enerjisi düşük, suçluluk duygusuna kapılan ebeveynler disiplin uygulayamaz. Ayrıca öfkesine hakim olamayan, engellenen veya sorunlu anne babaların da çocuğu disipline etmesi zordur. Ailenin durumu iyi değilse, televizyonun bulunduğu tek oda dışında ısıtma imkanı yoksa mecburen çocuk da orada yemeğini yiyor. Hatta aynı odada yatmak zorunda olan aileler var. Çocuklar sesle öğrenir, sesle dünyayı ve çevresini tanır. Çocuğun gelişim çağında çevresindeki ses yüksek olmamalı. Ona seslenirken çok dikkat edin, sesinizi yükseltmeyin. Bunun yanında yaşadığı çevrenin çok sessiz kalmasına da izin vermeyin.
    
     Muhabir: Yusuf Karadağ
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Çocuk yetiştirmede disiplinin uygulanması konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER