Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü -Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Zeugma Mozaik Müzesine verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü müzede sergilenecek


GAZİANTEP (A.A) - Geçen yıl Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Zeugma Mozaik Müzesine verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü müzede sergilenecek.
     Gaziantepe gönderilen ödül ve nişan, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar tarafından Vali Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbeye, müzede düzenlenen törenle teslim edildi.
     Vali Ata, burada yaptığı konuşmada, çok mükemmel, dünyada örnek olarak gösterilebilecek ve dünyanın en büyük mozaik müzesini Gaziantepe kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Müzenin yapılmasının Gaziantep turizmi ve kültürü bakımından bir kırılma noktası olduğunu kaydeden Ata, kente gelen yabancı heyetlerin müzeyi etkilenerek gezdiklerini ifade etti.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de, ödülü aldıkları günün Gaziantep için çok önemli bir gün olduğunu vurguladı.
    
     -El ele vererek projeyi gerçekleştirdik-
    
     Bölgenin mozaikler açısından son derece zengin bir bölge olduğunu dile getiren Güzelbey, Birecik Barajı yapım çalışmalarının başlamasına kadar mozaiklerden kimsenin haberdar olmadığını kaydetti. Bölgenin su altında kalmasıyla mozaikleri kurtarma çalışmalarının da başladığını aktaran Güzelbey, şunları kaydetti:
     Kurtarılan mozaikler Gaziantepe getirildi, çünkü orada sergileme imkanı yoktu. Gaziantepte mevcut müzenin altında bezlere, gazetelere saklı olarak, sarılı olarak bu mozaikler muhafaza edilmekteydi. 2004 yılında başkan seçildikten sonra birkaç kültür gönüllüsü arkadaşla beraber Gaziantepe yeni bir müze yaptırmak için kolları sıvadık. Öncelikle bu iş için daha önce adı hep geçen bir vakıfla temasa geçtik ancak sadece nasihat aldık. Sonra dünyadaki örneklerini gezmek istedik ve ilk olarak Tunustaki Bardo Müzesini gezdik. Bu müze gerçekten çok ihtişamlı, mozaikleri de son derece güzel ve sunulan mekan da güzel. 1864 yılında bir Osmanlı paşası olan Ali Paşa tarafından yaptırılan saray, daha sonra müzeye dönüştürülmüş. Gaziantep olarak ondan daha iyisini yapmalıyız diye düşündük ve el ele vererek bu mevcut projeyi gerçekleştirdik.
     2008 yılında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından temeli atılan müze inşaatını 2010 yılında tamamladıklarını dile getiren Güzelbey, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığının muhteşem bir çalışma sergilediğini ifade etti.
    
     -Müze yaşam alanı-
    
     Burada mozaik sergilemenin çok ötesinde bir müze yaşam alanı yaratıldı diyen Güzelbey, Zeugma Mozaik Müzesinin yapılmış olmasının Gaziantepin kültür ve turizm açısından önemli bir noktası olduğunu belirtti.
     Müzenin hayata geçmesiyle Gaziantepe çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçi geldiğini ve bunların da kentin ekonomisine çok büyük katkı sağladığını anlatan Güzelbey, Ama bizim için en büyük onur sayın Cumhurbaşkanımızın Kültür ve Sanat Ödülünü 2012 yılında Zeugma Mozaik Müzesine, dolayısıyla Gaziantepe layık görmesidir. Bu, unutamayacağımız bir hatıra olarak anılarımızda yer edecektir diye konuştu.
     Güzelbey, ödülün Gaziantepte sergilenmesi konusunda büyük bir jest yaptığını belirttiği Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile müzenin tamamlanmasına büyük destek veren dönemin Kültür ve Turizm Bakanlığı müsteşarı Savunma Bakanı İsmet Yılmaza teşekkür etti.
    
     -Birçok ödül aldı-
    
     Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar ise Zeugma Mozaik Müzesinin çeşitli kurumlar tarafından değişik alanlarda birçok ödüle layık görüldüğünü hatırlattı.
     Zeugma Mozaik Müzesinin müzecilik ve kültür alanında atılan dev adımlardan birisi olduğunu ifade eden Kocapınar, Türkiyenin ve dünyanın en büyük müzesi olduğunu çok açık şekilde ifade etmek istiyorum dedi.
     Geçen yıl 6 yeni müze kurulduğunu ve 18 müzenin de teşhirinin yenilendiğini aktaran Kocapınar, şunları söyledi:
     Bu yıl 8 yeni müzeyle birlikte yaklaşık 21 müzemizin de teşhirini yenilemiş olacağız. Onun dışında açık hava müzelerimizin de yenilemesi, çevre düzenlemeleri yapılmakta. Hem kültür varlıklarının korunması hem müzelerimizdeki taşınırların yanında ören yerlerindeki taşınmazların korunması sağlanmış olacak ve böylece müzecilik konusunda bilgi edinmelerini sağlamış olacağız.
     Kocapınar, Şanlıurfa ve Hatayda mozaik müzeleri, Ankarada ise Türkiye Uygarlıklar Müzesinin yapımının ise devam ettiğini sözlerine ekledi.
    
     -Ödül-
    
     1996 yılından beri Cumhurbaşkanlığınca her yıl verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne, 2012 yılında arkeoloji alanında Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi layık görülmüş, ödülü 29 Kasım 2012de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ile Zeugma Antik Kenti Kazı Ekibi Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün elinden birlikte almıştı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER