Dilimizin Coğrafyası konferansı

Dilimizin Coğrafyası konferansı -TDK Başkanı Prof. Dr. Kaçalin: -Dili sadece lisan olarak kullanmak yerine, araştırarak içinde barındırdığı hazineye ulaşmalıyız


SAKARYA (A.A) - Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sinan Kaçalin, Dili sadece lisan olarak kullanmak yerine, araştırarak içinde barındırdığı hazineye ulaşmalıyız dedi.
     Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim Fakültesice Hendek Ticaret Merkezi konferans salonunda düzenlenen Dilimizin Coğrafyası konferansında konuşan Kaçalin, her peygamberin üstün özellikleri bulunduğunu, Hz. Muhammedin mucizesinin dil olduğunu söyledi.
     Bizim peygamberimizin üstünlüğü dildir diyen Kaçalin, Müslümanların da dil konusunda ilerlemesi gerektiğini anlattı.
     Dilin sadece Çince, Farsça, Moğolca demek olmadığına dikkati çeken Kaçalin, şöyle konuştu:
     Toplumu, insanı, duruşu, kıyafeti algılamak gibi düşünülmeli. Örnek olarak, bir anne bebeğinin neyi yemek istemediğini bilir, deneyimlediği için dilinden anlar. İşaret dili, ıslık dili gibi pek çok dil var. Dil mucizesini kapalı kapının arkasındaki bilgi hazinesine ulaşabilmek diye algılayacağız. Dili sadece lisan olarak kullanmak yerine, araştırarak içinde barındırdığı hazineye ulaşmalıyız.
     Orta Asya kültürünün yaşandığı bölgeye Türkistan deniliyor. Türkistan bölgesinin merkezi ise Kaşgardır. Zamanın tıp, coğrafya, kimya gibi araştırma konuları, yazmalar burada toparlanırdı.
     Prof. Dr. Kaçalin, konferansın sonunda Türkçe konuşulan Orta Doğu, Orta Asya ve Uzakdoğu bölgelerini harita üzerinde göstererek anlattı.
    
     Muhabir: Enes Duran - Uğur Subaşı
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Dilimizin Coğrafyası konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER