Doğa Korumanın Ekonomik Sisteme Entegrasyonu çalıştayı

Doğa Korumanın Ekonomik Sisteme Entegrasyonu çalıştayı -Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Özyanık: -Kayserideki çalıştayla doğa koruma ile ekonomik sistemin birbiriyle entegrasyonunu sağlamak için başlattığımız yolculuğun


KAYSERİ (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce düzenlenen, Doğa Korumanın Ekonomik Sisteme Entegrasyonu konulu çalıştay Kayseride başladı.
     Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, bir otelde yapılan çalıştayda, sadece biyolojik çeşitliliğin korunmasının yeterli olmadığına dikkati çekerek, ulusal ölçekte doğa korumanın hangi yöntemler, hangi öncelikler ve hangi araçlarla gerçekleştirileceğinin de altyapısının oluşturulması gerektiğini söyledi.
     Genel Müdürlük olarak milli parklar, yaban hayatı geliştirme sahaları, sulak alanları koruyarak gelecek nesillere ulaştırmaya çalıştıklarını vurgulayan Özyanık, şöyle konuştu:
     Kayserideki çalıştayla doğa koruma ile ekonomik sistemin birbiriyle entegrasyonunu sağlamak için başlattığımız yolculuğun ilk adımlarını atmış oluyoruz. Elimizdeki doğal varlıklardan Sultansazlığı Milli Parkının ekonomik değerini ortaya çıkartacak çalışma yapıldı. Burada bir kılavuz hazırlanacak. Değerlendirme, maliyetlendirme yapılacak ve bunun ekonomik sektöre entegrasyonunun yolları ve yöntemleri tartışılacak. Aralık ayında Ankarada ikinci bir toplantı yapacağız. Orada da Kayseride hazırlanan kılavuzların ulusal ölçekte, sektörel bazda uygulanabilirliğini tartışacağız. Madencilik, enerji, tarım sektöründe hangi doğa koruma politikalarının önceliklerini sisteme entegre edebilirizin cevap arayacağız. 2013 yılında da detay çalışmaları yapacağız.
     Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyolojik Çeşitlilik Daire Başkanı Ayhan Çağtay da çalıştayla biyolojik çeşitliliğin ekonomik ve sosyal boyutunun ulusal politikalara entegrasyonunun ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını belirtti.
     Biyolojik çeşitlilik ve ekosistemin, farklı sektörlerin çıkış noktası olan, bunlara kaynak ve girdi sağlayan doğal sermayeler olduğuna değinen Çağtay, Bu doğal sermayenin yani biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetlerinin envanteri hususunda ulusal sistemin kurulmasına yönelik çalışmalar başlamıştır. Bu projenin birinci bölümüyle doğanın görünmez hazinelerini görünür kılmış bulunmaktayız diye konuştu.
     Kayseri Valisi Şerif Yılmaz da kurumlar eliyle yapılan hizmetlerin bölgede yaşayan insanlara sahiplendirilemediği takdirde hiçbir sonuç alınamayacağını dile getirerek, Maalesef yasakçı zihniyetle bugüne kadar çoğu alanları koruyamadık dedi.
     Çalıştay üç gün sürecek.
    
     Muhabir: Musa Özyürek / Orhan Canbulatel
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber Doğa Korumanın Ekonomik Sisteme Entegrasyonu çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER