Doğumsal kalça çıkığı rahatsızlığı

Doğumsal kalça çıkığı rahatsızlığı -Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şahin: -Doğumsal kalça çıkığında erken tanı çok önemlidir. Tanı ne kadar erken konulursa tedavi o kadar basit bir şekilde yapılır (Fotoğraf


KÜTAHYA (A.A) - Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sarper Şahin, doğumsal kalça çıkığında erken tanının çok önemli olduğunu ve tanı ne kadar erken konulursa tedavinin de o kadar basit bir şekilde yapılabileceğini bildirdi.
     Dr. Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, kalça çıkığının yeni doğan bebeklerde görülme sıklığının yüzde 0,5 ile 1,5 arasında olduğunu, aileden gelen bir durum meydana gelmesi halinde ise bu oranın yüzde 34e kadar çıktığını belirtti.
     Türkiyede kalça çıkığı sıklığının ortalama yüzde 0,5-1,5 olduğunun tahmin edildiğine dikkati çeken Dr. Şahin, şunları kaydetti:
     Kalça çıkığı kızlarda erkeklere göre yaklaşık 4 ile 8 kat daha fazla görülür. Doğumsal kalça çıkığında erken tanı çok önemlidir. Tanı ne kadar erken konulursa tedavi o kadar basit bir şekilde yapılır. Yeni doğan devresinde ilk iki ayda tanı konulduğu zaman bu sorun bandajla tedavi edilirken yaş ilerledikçe ameliyata ihtiyaç duyulmaktadır. Erken tanı için kullandığımız yöntemlerden en önemlileri; fizik muayene, ultrason ve röntgen incelemeleridir. Bunların içinde en değerli olanı fizik muayeneden hemen sonra ultrason olarak görünmektedir. Ultrason özellikle ilk 6 ayda erken tanıyı sağlamaktadır. Ultrason, ses dalgalarıyla çalıştığından çocuk için herhangi bir ışın veya radyasyon riski bulunmamaktadır. Ultrason, ülkemizde yaygın olarak kullanıma girmiştir. Hastanemizde doğan veya hastanemize dışarıdan başvuran her bebeğe doğumunun ikinci ayında fizik muayene sonrası tarama amaçlı rutin olarak kalça ultrasonu çekilmektedir. Özellikle ultrasonun tarama olarak doğumu takip eden ikinci ayda yapılmasını önermekteyiz. Ultrason sonucu bir sorun saptanırsa hasta, hastanemiz ortopedistlerine yönlendirilmektedir.
     Dr. Şahin, Sağlık Bakanlığının çalışmaları sonucu ülke genelinde bebeğin kundaklama kültüründen uzaklaşıldığına işaret ederek, bunun sonucu olarak kalça çıkığı oranlarının büyük ölçüde azaldığını duyurdu.
    
     Muhabir: Hadi Şengül
     Yayıncı: Sedat Gök
<< Önceki Haber Doğumsal kalça çıkığı rahatsızlığı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER