Dünya şehri Ani, kışın bir başka

Dünya şehri Ani, kışın bir başka güzel -Kars ile Ermenistan sınırında yer alan ve Dünya şehri olarak nitelendirilen Ani Ören Yeri, beyaza bürünen silüetiyle kış aylarında da ziyaretçilerini bekliyor -İçerisinde 3 ayrı medeniy


KARS (A.A) - Çağlar Sefertaş - Kars ile Ermenistan sınırında yer alan ve dünya şehri olarak nitelendirilen Ani Ören Yeri, beyaza bürünen silüetiyle kışın da ziyaretçilerini bekliyor.
     İçerisinde 3 ayrı medeniyete ait yapılar bulunan Ani Ören Yerini 2012 yılında biletli 43 bin 657 kişi ziyaret etti.
     Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ani Ören Yerinin Kars kent merkezine 42 kilometre uzaklıkta Aras Nehrinin batı yakasında bulunan tektonik bir alan olduğunu söyledi.
     Aninin 78 hektar alan üzerine kurulan bir ticaret kenti olduğunu ifade eden Doğanay, etrafının 4.5 kilometrelik surlarla çevrili olduğunu belirterek, Ani Ören Yerinin üzerinde ayakta duran 21 tarihi eser bulunuyor. Ama biz Aninin görünen yüzünden çok görünmeyen yüzünden bahsediyoruz. Biz Aniyi bir Iceberg olarak kabul ediyoruz. Aninin yedi kat yerin altında bulunduğu rivayet ediliyor dedi.
     Doğanay, Aninin döneminde bir ticaret şehri olduğuna değinerek, şöyle devam etti:
     Kara İpek yolunun en meşhur olduğu zamanlarda kurulmuş olan ve nüfusu İstanbula denk olduğu, 234 bin nüfusu olduğu söylenen bir ticaret kenti. Burası bir dünya koloni kentiydi. Ne zaman Kara İpek yolu önemini yitirdi, Ümitburnunda bulunduktan sonra burası önemini yitirdi. Burası tektonik bir deprem bölgesi olduğu için binaların üzerinde bulunan çatlaklar depremlerden dolayı kaynaklanıyor.
    
     -Ani tam bir kültür mozaiği-
    
     Anide ticaretin yanında kültür mozaiğinin de var olduğunu anlatan Doğanay, bunun da Aninin bir dünya şehri olmasından kaynaklandığını ifade etti.
     Doğanay, Aniye Yaşayan şehir de denildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Ani bir dünya ama dünya bir Ani değil. Hakikaten Ani gün yüzüne çıkarılırsa, kazılar yeteri kadar yapılırsa ve tarihi eserler onarılırsa Aninin değil şehrimizin, bölge turizmine yön vereceğine inanıyorum. Aninin ziyaretçi sayısı her geçen yıl artıyor. 2011 yılında 23 bin 400 olan ziyaretçi sayısı 2012 yılında 43 bin 657ye çıktı. Bunun yüzde 30u yabancı, yüzde 70i de genel olarak yerel turistlerden oluşuyor. Ama ben Aninin ziyaretçi sayısını genelde 10 ile çarpıyorum. Çünkü bizim Aniyi önce tanıtmamız gerekiyor ki sonra da dünyaya tanıtalım.
     Aninin daha fazla tanıtılması için herkesin, özellikle de öğrencilerin girmesine olanak sağladıklarını ifade eden Doğanay, Projeler çerçevesinde de öğrenciler Aniyi gezebiliyorlar ve gördüklerini en güzel şekilde anlatabiliyorlar. Bulmacalarda 3 harfli diye sorulan bu şehri herkesin yerinde görmesini ve keşfetmelerini istiyoruz. Bu bizim için çok önemli. Bu o doğrultuda çalışmalarımızı yürütüyoruz dedi.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Dünya şehri Ani, kışın bir başka Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER