Eğitim Geleceğim Şanlıurfa konferansı

Eğitim Geleceğim Şanlıurfa konferansı -SGK Başkanı Acar: Türkiye olarak okullaşma oranının artırılması konusunda çok daha fazla mesafe almamız gerekiyor -Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi SEM Müdürü Öztürk: -Türkiyedeki


ŞANLIURFA (A.A) - Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Türkiye olarak okullaşma oranının artırılması konusunda çok daha fazla mesafe almamız gerekiyor dedi.
     Şanlıurfada, Milli Eğitim Bakanlığının yürüttüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da operasyon yöneticisi olduğu Özellikle Kız Çocuklarının Okullaşma Oranının Artırılması Projesi kapsamında Eğitim Geleceğim Şanlıurfa konferansı düzenlendi.
     SGK Başkanı Fatih Acar, konferansta yaptığı konuşmada, projenin uygulandığı illerde kız çocuklarının okullaştırılması konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını söyledi.
     Kızların okullaşma oranının artılmasıyla Türkiyenin gelişmesinin doğru orantılı olduğunu vurgulayan Acar, şöyle devam etti:
     Türkiyede son 10 yılda yaşadığımız pozitif gelişmelerde milli eğitim camiamız ciddi katkılar sunmuştur. Bugün Türkiye dünyanın gıptayla baktığı ülke ise bu konunun gelişmesinin katkısı vardır diye düşünüyorum. Her yerde açılış ve organizasyonlar var. Bunlar geleceğin Türkiyesinin dünyanın en önemli ülkelerinden birinin olacağının gösteriyor. Bizim Türkiye olarak okullaşma oranının artırılması konusunda çok daha fazla mesafe almamız gerekiyor. AB ülkelerinde yaşayan insanların hedeflerinin daha ötesini bizim hedeflememiz lazım. Avrupa ülkelerinde okuma alışkanlıkları çok fazla, ama bizde bu tür alışkanlıklar fazla yok. Alışkanlıklar olmadığı gibi kız çocuklarını da okula gönderilmesinde gerekli hassasiyeti gösteremiyoruz.
    
     -Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi SEM Müdürü Mustafa Öztürk-
    
     Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) Müdürü ve Öğretim Görevlisi Mustafa Öztürk de, Engelli Çocukların Eğitime Erişimi konulu sunum yaptı.
     Kadınların geçmişten bugüne kadar karşılaştığı sorunlara değinen Öztürk, son 10 yılda Türkiyede engellilere yönelik devrim sayılabilecek düzeyde yasa ve yönetmenlikler çıkarıldığını belirtti.
     Söz konusu yasa ve yönetmenliklerin alandaki uygulayıcılar tarafından fazla uygulanamamasını eleştiren Öztürk, engellilerin okula gidebilmek için yoğun gayret göstermesine rağmen fiziksel engeller nedeniyle eğitim ihtiyaçlarını karşılayamadığını kaydetti.
    
     -8,5 milyon engelli var-
    
     Türkiyede 8,5 milyon civarında engelli vatandaş bulunduğunu ifade eden Öztürk, şöyle devam etti:
     Şehir planlayıcıları şimdiye kadar kentlerde engelliler için yerler düşünmedi. Yine okullarda da engellilerin kullanacağı alanlar şimdiye kadar pek düşünülmedi. Ama son 10 yıldır hem yasal olarak, hem okullardaki engellilere, hem de okul sonrası bu vatandaşlarımızın istihdam edilmesine yönelik çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Önemli yasa ve yönetmenlikler çıkarıldı. İnşallah bu yasa ve yönetmenlikler aracılığıyla yüzde 36 olan okuma-yazma bilmeme oranımız biraz daha aşağılara inecektir. Türkiyedeki 8,5 milyon engellinin ancak yüzde 59u lise ve dengi okul mezunu, yüzde 4ü ise üniversiteyi bitirmiştir. Ama her yerde okuma yazma oranımız yüksek olsun istiyorlar. Bu konuda çok çeşitli program ve organizasyonlar gerçekleştiriliyor. Engellilerin de bu gök kubbe altında sizlerle yaşadığını hatırlamanızı istiyorum. Çünkü bu insanların sizlere ihtiyacı var. Eğer siz onları anlamaz, kucak açmaz, yaşayabilecekleri bir hayat kurmazsanız, kesinlikle ve kesinlikle bu insanlar ölürler.
     Engellilerin evlerinde fiziksel engeller nedeniyle gönüllü mahkumlar olarak yaşadığını anlatan Öztürk, bu kişilerin başarılarını gösterebilecekleri imkanlara da sahip olmadığını belirtti.
     Mustafa Öztürk, sunumunu katılımcılarla paylaştığı resimlere ilişkin yorumlarıyla tamamladı.
    
     -Evladım kıymetim, okuması servetim-
    
     İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci ise proje sayesinde çok sayıda kız çocuğunun eğitime kazandırıldığını söyledi.
     Kızlarını eğitemeyen toplumun geleceğinin karanlık olduğunu vurgulayan İlci, Gelecek kadınlarımızın yetiştireceği nesillerin elinde olduğuna göre o zaman, önce kızlarımızı ve kadınlarımızı eğitmeye başlamak gerekir. Projenin sloganı, Evladım kıymetim, okuması servetim ifadesi meseleyi özetliyor diye konuştu.
     Konferansta, Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, Belediye Başkan Yardımcısı Fevzi Yücetepe de birer konuşma yaptı.
    
     Muhabir: Rauf Maltaş - Halil Fidan / Veli Gürgah
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Eğitim Geleceğim Şanlıurfa konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER