Ekmek İsrafının Önlenmesi ve Tam Buğday

Ekmek İsrafının Önlenmesi ve Tam Buğday Ekmeği paneli -Başbakan Erdoğan tarafından başlatılan Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası kapsamında ekmek israfının tüm boyutlarıyla ele alındığı ve tam buğday ekmeğinin sağlığa faydalarının a


KONYA (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Ocak 2013 tarihinde başlatılan Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası kapsamında israfın önlenmesi ve tam buğday ekmeği tüketiminin yaygınlaştırılması amacıyla Ekmek İsrafının Önlenmesi ve Tam Buğday Ekmeği paneli düzenlendi.
     Toprak Mahsuller Ofisi (TMO) ile Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı (TÜKÇEV) tarafından Hilton Garden Inn Otelde gerçekleştirilen panel öncesinde, davetlilere bayat ekmekten yapılan yemek ve tatlılar ikram edildi.
     Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, panelin açılışında yaptığı konuşmada, geçmişten daha farklı bir kültürel ortamın olduğunu ve bu kültürel ortamın doğal sonucu olarak eskisi kadar tasarruf edilmediğini söyledi.
     Bunun ekonomiye ciddi zararları olduğunu belirten Doğan, Kendi kültürümüzle ve kendi varlığımızla yeniden bu toplumu inşa etmemiz gerekiyor. Bunun için Konya iyi bir başlangıç. Çünkü bizim kültürümüzün, geleneğimizin başkentidir Konya dedi.
     TMO Genel Müdürü Mesut Köse ise vatandaşların günlük gıda ihtiyacının çoğunu tahıllar, mamul ürünler ve ekmekten sağladığını belirtti.
     Genel Müdürlük olarak 2008 ve 2012 yıllarında iki araştırma yaptırdıklarını dile getiren Köse, şunları kaydetti:
     Araştırmamızın amacı; Türkiyede ekmek üretimi, tüketimi ve israfı konularında güvenilir verilere ulaşmaktı. Ne yazık ki araştırma sonuçları bize, ekmeğin sevildiği ve çok tüketildiği ülkemizde, ekmek israfının da hem çok fazla olduğunu hem de gittikçe yükselen bir trend izlediğini gösterdi. 2008 yılında günde yaklaşık 5 milyon adet olan ekmek israfı, 2012 yılında 6 milyon adede yükselmiş ve yükselmeye de devam etmektedir. Ülkenin ekonomik olarak büyümesi ve gelişmesi gibi müspet ilerlemeler, tüketim şekilleri ve alışkanlıklarında değişime neden olarak maalesef ekmek israfında artış gibi bir sonucu da karşımıza çıkardı. Ancak bu sadece ülkemize özgü bir sonuç değil, gelişen ülkelerde sıkça karşılaşılan bir durumdur.
     Köse, Türkiyede Ekmek İsrafı Araştırmasına göre; israfın, ekmeğin üretim veya tüketim süreçlerinin herhangi bir aşamasında meydana gelebildiğine dikkati çekerek, üretilen ekmeğin bir bölümünün daha satılmadan fırınlarda, bir bölümünün de haneler veya toplu yemek yenen yerlerce satın alındıktan sonra israf edildiği aktardı.
    
     -Yılda 2,1 milyar adet ekmek israf ediliyor-
    
     Türkiyede israf edilen ekmek miktarının, günde bin 500 ton, yılda ise 550 bin ton olarak hesaplandığını anlatan Köse, şöyle konuştu:
     Günde 6 milyon adet, yılda ise 2,1 milyar adet ekmek israf ediliyor. Bu israfın ekonomik büyüklüğü 1,5 milyar liranın üzerindedir. Günde israf edilen 6 milyon ekmeğin yüzde 51i daha tüketiciye ulaşmadan fırınlarda israf edilmektedir. Yine israfın yüzde 38i hanelerde, yüzde 11i ise yemekhanelerde, lokantalarda ve otellerde gerçekleşmektedir. Ekmek israfı yoluyla bir yılda kaybedilen 1,5 milyar lira ile; 162 bin asgari ücretliye maaş ödenebilmekte, 460 bin üniversite öğrencisine her ay 280 lira burs verilebilmekte, 100 yataklı 80 hastane binası, 16 derslikli 500 adet okul inşa edilebilmekte, 500 kilometre bölünmüş yol yapılabilmektedir. Ekmek israfı nedeniyle yıllık ekonomik kaybımız, ihracatında dünya birincisi olduğumuz un ihracatı gelirimiz kadardır.
     TÜKÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Aslan da ekmeğin en çok israf edilen gıda ürünü olduğunu vurgulayarak, ekmek israfının önlenmesine yönelik bu paneli Konyada yaptıkları için gurur duyduklarını ifade etti.
     Panele, Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Memiş Kütükçü ile kamu ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri katıldı.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Ekmek İsrafının Önlenmesi ve Tam Buğday Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER