Ekvator uzunluğunda kar temizliği yapıyorlar

Ekvator uzunluğunda kar temizliği yapıyorlar -Erzurumda karla mücadelede ağır koşullarda çalışan İl Özel İdaresi ekipleri, yılda yaklaşık 50 bin kilometre uzunluğunda kapalı köy yolunu ulaşıma açıyor -Köye Yönelik Hizmetler Dair


ERZURUM (A.A) - Selami Küçükoğlu - Erzurumda karla mücadelede ağır koşullarda çalışan İl Özel İdaresi ekipleri, yılda yaklaşık 50 bin kilometre uzunluğunda kapalı köy yolunu ulaşıma açıyor.
     İl Özel İdaresi Köye Yönelik Hizmetler Daire Başkanı Bedri Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, olumsuz hava koşullarının yaşandığı Erzurumda, karla mücadelenin zor şartlarda yapıldığını söyledi.
     Erzurumda kapanan köy yollarının açılmasında yoğun bir tempoyla çalıştıklarını belirten Özdemir, Bunların 881inde karla mücadelesi yapılıyor. Diğer köylerimiz karayolu üzerinde olduğu için bu köylerimizin yolları ise Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından açılıyor. Karla mücadelede toplam 5 bin 479 kilometre ulaşım ağına sahibiz. Yılın ilk karının yağmasıyla başlayan mücadelede bugüne kadar bin 393 köy yolu ulaşıma açıldı. Bu toplam 9 bin 3 kilometreye tekabül ediyor. Yani bazı köylerin yolları en az iki kere açılmış oldu dedi.
     İl Özel İdaresinin karla mücadelede 19 ekip, 120 iş makinesi ve yardımcı personel haricinde toplam 205 personel ile hizmet verdiğini ifade eden Özdemir, geçen yıl açılan köy yolu sayısıyla rekor kırdıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Kar nedeniyle ulaşıma kapanan bir köy yolu ortalama 7 veya 8 defa açılıyor. Kış sezonunda 5 bin 479 kilometre olan yol ağımızda 1 kilometre yol 7-8 kez açılırsa yılda bu 40-50 bin kilometreye tekabül ediyor. Geçen yıl 50 bin kilometre yol açtık ve bu bir rekordu. Bugüne kadar en son açılan kilometre oranı 44 bindi. Fakat 50 bin kilometre bir rekor oldu. Bölgemizde bu yıl aynı şekilde kar yağışı devam ederse 2012-2013 yılında rakam aşağı yukarı yine 50 bini bulacak.
    
     -Açılan yolların kilometresi Ekvator uzunluğunu geçiyor-
    
     Özdemir, kar nedeniyle ulaşıma kapanan köy yollarının bir yılda ortalama 7-8 kez açılmasının ekipleri zor duruma düşürdüğünü söyledi.
     Kar yağışı veya tipi nedeniyle kapalı kapanan yollarının tekrar açılması ve temizlenen yolun kilometresinin hesaplanması halinde ortaya farklı bir tablonun çıktığını belirten Özdemir, şöyle konuştu:
     Kıyaslama yaparsak yılın ilk karı yağdığı tarihten bugüne kadar yani bir ayda 9 bin 277 kilometrelik yol kardan temizlenmiş. Son bir ayda açılan yolun kilometresi Erzurumdan İstanbula 4 kez gidip gelmeye eşit oluyor. Bu tablo sorumluluk sahamızın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Erzurumda karla kapandığı için açılan tekrar ulaşıma açılan köy yollarının mesafesi Ekvator uzunluğundan daha fazla. Bu kıyaslama Erzurumda, karla mücadelenin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını görmemizi sağlıyor.
    
     -Karla mücadelenin ekstra masrafı 5-6 milyon lirayı buluyor-
    
     Özdemir, Erzurumda kar yağışına göre mücadelenin boyutlarının değiştiğini, sadece yolların kar yağışı nedeniyle kapanmadığını ifade etti. Tipi ve rüzgar nedeniyle yolların kar birikintisi nedeniyle kapandığını anlatan Özdemir, şunları kaydetti:
     Coğrafi şartlar ağır olduğu için açılan yollar tekrar tekrar kapanıyor. Kurum olarak akaryakıt ve personel harcamaları kendi bünyemizden sağlanıyor. Kıyaslama yapınca Ekvator uzunluğunda açılan yolun ekstra masrafı yılda 5-6 milyon lirayı buluyor. Erzurumda yapılan kar temizleme çalışmasında rakamların yüksek çıkmasının en büyük nedeni alanın geniş olmasıdır. Erzurum konumu itibarıyla Türkiyenin en fazla kar alan bölgesidir. Kars, Ağrı veya Bingöle de kar yağıyor ama Erzurumun coğrafyası geniş olunca kar temizliğinde açılan yol farklı oluyor. Zaten kar denilince ilk akla Erzurum geliyor.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Ekvator uzunluğunda kar temizliği yapıyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER