Girişimcilik Konseyi Stratejisi Çalıştayı

Girişimcilik Konseyi Stratejisi Çalıştayı -Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün: (2) -2007 yılında sadece 5,6 olan erken dönem girişimcilik faaliyeti endeksimiz, 2011 yılında 11,8e yükseldi, 2012 yılında ise 12,2 olarak açı


BOLU (A.A) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 2007 yılında sadece 5,6 olan erken dönem girişimcilik faaliyeti endeksimiz, 2011 yılında 11,8e yükseldi, 2012 yılında ise 12,2 olarak açıklandı dedi.
     Ergün, KOSGEB ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince (TOBB) Abanttaki bir otelde düzenlenen Girişimcilik Konseyi Stratejisi Çalıştayında yaptığı konuşmada, Türkiyede girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak ve daha fazla girişimci olmasını sağlamak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
     Girişimcilik konusundaki çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarına dikkati çeken Ergün, Bu konuda Küresel Girişimcilik Monitörünün yayımladığı rakamlara bakmak yeterli olacaktır. 2007 yılında sadece 5,6 olan erken dönem girişimcilik faaliyeti endeksimiz, 2011 yılında 11,8e yükseldi, 2012 yılında ise 12,2 olarak açıklandı diye konuştu.
     Girişimcilerin 5-6 yıl önce ağırlıklı olarak orta düzeyde eğitim seviyesine sahip olduğuna dikkati çeken Ergün, eğitim seviyesi yüksek kesimlerde de girişimciliğin arttığını gördüklerini anlattı.
     Bakanlığın Teknogirişim Sermayesi desteği ve her geçen gün artan KOSGEB ve TÜBİTAK desteklerinin girişimciliğin gelişmesinde önemli payı olduğunu vurgulayan Ergün, şöyle devam etti:
     Teknogirişim Sermayesi ile bugüne kadar üniversite mezunu 740 arkadaşımıza 100 bin lira hibe desteği verdik ve kendi işlerini kurmalarını sağladık. Bu programın içeriğini geliştirmek için de sürekli adımlar atıyoruz. Öncelikle her yıl destekleyebileceğimiz girişimci sayısını 500e çıkardık, birinci fazda başarılı olan arkadaşlarımız için 550 bin liralık ilave hibe desteği hazırladık ve içlerinden seçtiğimiz bazı teknogirişimcilerimizi Silikon Vadisine göndermeye başladık.
    
     -Girişimcilik eğitimlerimizi çok ciddi şekilde yaygınlaştırdık-
    
     KOSGEBin gerçekleştirdiği çalışmalarda bizim en çok üzerinde durduğumuz husus, girişimciliğin bir bilgi ve eğitim işi olarak algılanmasıdır. Sermayesi olan girişimci olur diye bir kaide yok, önemli olan ne yapılacağına dair bir fikir olması, nasıl yapacağına dair bir bilgi olması, paradan daha önemli. Bu nedenle, özellikle 2010 yılından bu yana girişimcilik eğitimlerimizi çok ciddi şekilde yaygınlaştırdık.
     KOSGEBin belirlediği standartlara uygun olarak, belediyelerin, İŞKURun, STKların ve üniversitelerin girişimcilik eğitimleri düzenlemelerini sağladıklarını anımsatan Ergün, KOSGEB ve YÖK arasında imzalanan protokolün çok önemli olduğunu, 27 üniversitede 104 sınıf olmak üzere girişimcilik dersleri başlatıldığını bildirdi.
     32 üniversite ile uygulamalı girişimcilik eğitimleri düzenlendiğini ifade eden Ergün, ekonomi ve işletme bölümlerinin yanında, mühendislik ve diğer bölümlerde de eğitim verilmesinin önemli olduğunu kaydetti.
     Ergün, 2010 yılından itibaren girişimcilik eğitimlerinden yararlananların sayısının 115 bini geçtiğine işaret ederek, KOSGEBin 20 yıldan fazla tarihi var. 20 yılda girişimcilik eğitimi verilen kisi sayısı 3-5 bin kisi. Bu 115 bin vatandaşımız arasında Türkiyenin en ücra köşelerinde yaşayanlar var, kadınlarımız, şehit yakınlarımız, gazilerimiz, engellilerimiz var şeklinde konuştu.
     2010 yılından itibaren girişimcilik desteğinden 6 bine yakın vatandaşın yararlandığını anlatan Ergün, Bu destekten yararlanarak kendi işlerini kurdular ve bunların yüzde 43ü kadın girişimcilerimizdir. 2013 yılından itibaren her yıl 5 bin vatandaşın bu destekten yararlanmasını hedefliyoruz. Ancak bu rakama 2012 yılında ulaşmayı başardık. Girişimcilik eğitimlerinden yararlanarak işini kuran arkadaşlarımızın diğer girişimcilere nispetle daha başarılı olduklarını görmek, bizleri memnun ediyor ifadelerini kullandı.
     İş Geliştirme Merkezinin (İŞGEM) işletme kuluçkalarına destek verdiğine dikkati çeken Ergün, Ülkemiz için nispeten yeni bir kavram olan kuluçka merkezlerinin öncülüğünü yapıyoruz. Bugüne kadar kurulan 15 İŞGEMde faaliyet gösteren firma sayısı 370, istihdam sayısı ise yaklaşık 2 bin 800dür. Yine AB projeleriyle 3, KOSGEB desteğiyle de 4 yeni İŞGEM kurulması için çalışmalarımız sürüyor. Girişimcilik konusundaki duyarlılığın ve bilincin artması için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz diye belirtti.
    
     -Girişimcilik Portalı, kurulma aşamasına geldi-
    
     Avrupa KOBİ Haftasında başarılı girişimcilerin okullarda konferans vermesini ve öğrencilerin girişimcilere ait fabrikaları ziyaret etmelerini sağladıklarını vurgulayan Ergün, etkinliklerde 20 bine yakın ilköğretim öğrencisine ulaştıklarını anlattı.
     KOBİ Haftası kapsamında, gerçekleştirilen etkinlik sayısı bakımından ülkemiz 37 Avrupa ülkesi içerisinde son 2 yıldır birinciliği kimseye bırakmıyor diyen Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
     Girişimcilik Konseyimiz bünyesinde Finansman Çalışma Grubu faaliyetlerine başladı ve 2 toplantı gerçekleştirdi. Eğitim Çalışma Grubu, üniversitelerdeki girişimcilik eğitimlerinin uygulamalı yönünü geliştirmek için bir model geliştirdi ve bu modelin pilot uygulaması yapıldı. Girişimcilik konusunda Türkiyedeki en önemli veri kaynağı olmaya aday olan Girişimcilik Portalı da kurulma aşamasına geldi.
     Bakan Ergün, çalıştayın ardından Ankaraya hareket etti.
    
     (Bitti)
    
     Muhabir: Emin Gürbüz
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Girişimcilik Konseyi Stratejisi Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER