Grip ile nezleyi karıştırmayın uyarısı

Grip ile nezleyi karıştırmayın uyarısı -OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sünbül: -Toplumumuzda grip ile nezle eş anlamlıymış gibi algılanmakta, oysa bunlar farklı iki hastalık -Nezle, virüslerin neden olduğu hafif s


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sünbül, grip ile nezlenin eş anlamlıymış gibi algılandığını, oysa ikisinin de farklı hastalıklar olduğunu bildirdi.
     Prof. Dr. Sünbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle mevsim nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere herkesin daha hassas davranması gerektiğini söyledi.
     Üst solunum yolu enfeksiyonu riskinin mayıs ayına kadar devam ettiğine dikkati çeken Sünbül, Kış mevsimi nedeniyle artan soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara karşı insanlar dikkatli ve bilinçli olmalı dedi.
     Bazı hastalıkların birbirine karıştırılabildiğini dile getiren Sünbül, şöyle devam etti:
     Toplumumuzda grip ile nezle eş anlamlıymış gibi algılanmakta, oysa bunlar farklı iki hastalık. Nezle, virüslerin neden olduğu hafif seyreden bir hastalıktır. Acil tedavi şekli olmayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Grip ise daha şiddetli, ani başlayan ve yüksek ateşle seyreden hastalığın adıdır. Ağır geçmesi nedeniyle insanları yatağa düşürür. Grip, uzun süre tedavisiz kaldıktan sonra geçse bile arkasında öksürük bırakabilir. Çünkü virüs hava yollarını hassaslaştırır. Hasta, ısı değişikliklerinden, hava kuruluğundan, tozlardan daha kolay etkilenir ve öksürür. Bu nedenle gribin etkileri tamamen ortadan kalkana kadar istirahat edilmeli ve bu süreçte de beslenme düzenine özen gösterilmelidir.
     Antiviral ilaçların gribin hem daha hafif hem de kısa sürede geçmesine yardımcı olduğunu anlatan Sünbül, hastalık boyunca tedavi sürecinin hekim tarafından başlatılması gerektiğini ifade etti.
    
     -Hapşırırken, öksürürken tek kullanımlık mendil tercih edilmeli-
    
     Mevsim nedeniyle yorgunluk, ağrı, burun akıntısı, öksürük gibi şikayetlerde artış görüldüğünü vurgulayan Sünbül, şöyle konuştu:
     Üst solunum yolu enfeksiyonları hava ve temas yoluyla bulaştığından bunlara yönelik de tedbirler alınması gerekir. Hastalar hapşırırken, öksürürken tek kullanımlık mendil tercih etmeli. Mendil gibi kullanılan eşyalar hemen çöpe atılmalı, ortalıkta bırakmamalı. Elleri sık ve kuralına uygun yıkamak, virüs bulaşımını önemli ölçüde azaltır. Eller yıkanırken sıvı sabun, kurulanırken de kağıt havlu kullanımına özen gösterilmeli. Birkaç basit uygulamayla hastalığın daha hafif seyirli geçmesi sağlanabilir.
     Prof. Dr. Sünbül, gribin özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer, böbrek, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan bireylerde çok daha ağır seyrettiğini kaydetti.
    
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Grip ile nezleyi karıştırmayın uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER