Bu köy kahvesinde, ölenlerle sağların fotoğrafı

Bu köy kahvesinde, ölenlerle sağların fotoğrafı var -Kastamonunun Tosya ilçesine bağlı Ermelik köyünde; yaşayan, ölen, ziyaretçi veya misafir olan kişilerin fotoğrafları, 30 yıldır köy kahvehanesinin duvarındaki albüme asılıy


KASTAMONU (A.A) - Yusuf Çelik/Mehmet Ulusoylar - Kastamonunun Tosya ilçesine bağlı Ermelik köyünde; yaşayanlar, ölenler, ziyaretçi ve misafirlerin fotoğrafları, 30 yıldır köy kahvehanesine duvardaki albüme asılıyor. En önemli ayrıntı, sağlarla ölülerin farklı duvardan ayrı albümlerde yer alması. Birisi öldüğünde fotoğrafı, karşı tarafa geçiyor.
     Tosya ilçesine bağlı Ermelik köyünün eski muhtarının fotoğraf merakı, zamanla ilginç bir uygulamaya dönüştü. 30 yıl önce muhtar seçildiğinde, köyde yaşamış kişileri gelecek nesillere tanıtmak amacıyla ya bizzat fotoğraflarını çekip ya da vesikalıklarını alarak köy kahvesinin duvarındaki albüme asan eski muhtar Bayram Ateş, zaman içerisinde köyle ilgili tarihi bir fotoğraf arşivinin oluşmasını sağladı.
    
     -Murat Başesgioğlunun fotoğrafı da var-
    
     Anadolu kültüründe kadın fotoğrafının kahvehaneye asılmasının hoş karşılanmayacağını düşündüğü için sadece erkeklerin fotoğraflarını arşivleyen Ateş, köye gelen ziyaretçi ve misafirlerin de vesikalıklarını alarak arşivi genişletti.
     Kastamonulu önde gelen siyasetçilerden Murat Başesgioğlu başta olmak üzere birçok siyasetçinin de fotoğraflarının yer aldığı köy kahvesinde, Kurtuluş Savaşı gazilerinden köyden çıkıp önemli makam ve mevkilere gelmiş kişilere kadar birçok kişinin fotoğrafları yer alıyor.
     Mevcut köy muhtarı Bayram Mutlunun da devam ettirdiği uygulamadaki en önemli ayrıntı, sağlarla ölülerin farklı duvardaki ayrı ayrı tablolarda yer alması.
     Köy kahvesinin karşılıklı iki duvarına asılı bulunan albümlerde yaşayanlar ve ölenlerin fotoğrafları bulunuyor. Eğer yaşayanlar albümündeki bir köylü veya ziyaretçi vefat ederse, fotoğrafı karşı tarafa alınıyor.
     Köye gelen yerli turistlerin de ilgisini çeken uygulama sayesinde, köyde yaşayan genç kuşaklar köyün eski sakinlerini tanıma fırsatı buluyor.
    
     -Albüm uygulamasını eski muhtar başlattı-
    
     Köyün eski muhtarı Bayram Ateş (83), AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamayı 30 yıl önce muhtar olduğunda geçmişte yaşayan kişileri yeni nesillere tanıtmak amacıyla başlattığını söyledi.
     Fotoğraf çekme meraklısı olduğunu ve çok sayıda fotoğraf çektiğini belirten Ateş, şöyle konuştu:
     Burada birçok kişinin fotoğrafı bulunuyor. Köyde resimlerini bulamadığım çok kişi var. Panolarda, 175 yaşayanın, 150 de vefat eden kişinin fotoğrafı var. Sağ kişilerin yer aldığı albümde bulunan kişinin fotoğrafını, öldüğü günün ertesinde vefat edenlerin tarafına geçirirdim. Başlattığım bu uygulama bugünkü muhtarımız tarafından da devam ettiriliyor.
    
     -Mevcut muhtar devam ettiriyor-
    
     Mevcut köy muhtarı Bayram Mutlu (60) ise uygulamanın köye ilk defa gelen vatandaşlar tarafından şaşkınlıkla karşılandığını ifade etti.
     Vatandaşların fotoğrafların yer aldığı albümü görünce ilgiyle incelediklerini aktaran Mutlu, Benden önceki muhtarımız Bayram Bey, sağ olsun bu işi başlatmış. Elimden geldiğince devam ettirmeye çalışıyorum. Kahvehanenin bir tarafından vefat eden kişilerin fotoğrafları var. Karşısında da yaşayanların fotoğrafları var. Köye gelip de kahvehanedeki uygulamayı duyan kişiler, mutlaka burayı ziyaret ediyor. Bunun çok değişik bir şey olduğunu söylüyorlar diye konuştu.
     Mutlu, köyde yaşayan ve vefat eden kadınların fotoğraflarını ise Anadolu kültürüne göre kadın fotoğraflarını kahvehane ortamında teşhir edilmesini uygun görmedikleri için koymadıklarını kaydetti.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Bu köy kahvesinde, ölenlerle sağların fotoğrafı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER