Güneş enerjisinden yeterince yararlanamıyoruz

Güneş enerjisinden yeterince yararlanamıyoruz -Türkiyenin güneş enerjisini su ısıtma amacıyla kullanan ülkeler arasında Çinden sonra ikinci sırada yer aldığı ancak güneşten elektrik enerjisi üretiminde sıralamaya bile giremedi


TRABZON (A.A) - Tuğba Yardımcı Mısır - Türkiyenin güneş enerjisini su ısıtma amacıyla kullanan ülkeler arasında Çinden sonra ikinci sırada yer aldığı ancak güneşten elektrik enerjisi üretiminde sıralamaya bile giremediği bildirildi.
     Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Altaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadenizin Türkiyenin en az güneş alan yöresi olduğunu, bu nedenle burada güneş enerjisi, gün ışığından faydalanma uygulamaları olmaz gibi ön yargı oluştuğunu söyledi.
     Ön yargıların doğru olmadığını ifade eden Altaş, Buraya göre çok az gün ışığı alan ülkelerin bu konuda güneş enerjisi uygulamalarıyla dünyada lider duruma gelmeleri önemli bir örnektir. Almanya bu ülkelerin başında geliyor. Almanyadaki yıllık gün ışığı ortalamasının en üst değeri, Doğu Karadenizin ortalama değerine karşılık geliyor ki bu Türkiyenin en az gün ışığı alan ortalama değeridir. Doğu Karadenizden batıya doğru ilerledikçe Anadolunun batı kesimlerinde gün ışığı potansiyelimizin daha da arttığını görüyoruz dedi.
     Altaş, Türkiyenin lider olmasa bile önemli adımlar atarak güneş ışığından elektrik enerjisi üretmek konusunu düşünmesi gerektiğini vurgulayarak, Çünkü Türkiye enerjide kaynaklarını kullanmaktan çok dış kaynaklara dayalı enerji üretimi yapan bir ülke. Enerjide yerli kaynakların kullanılması, öncelik sırasına konması gereken bir durum. Bunun için de zaten kaynağı serbest olan güneş, rüzgar ve dalga enerjisi gibi enerji türlerinin de değerlendirilmesi gerekir diye konuştu.
    
     -Dünya, mevcut kaynaklar tükenince ne yapıcağızın peşinde-
    
     Türkiyenin güneş enerjisini su ısıtma amacıyla kullanan ülkeler arasında Çinden sonra ikinci sırada yer aldığını anlatan Altaş, şöyle devam etti:
     Ancak güneşten elektrik enerjisi üretiminde ne yazık ki sıralamaya bile giremiyoruz. Elektrik enerjisi konusunu da yaygınlaştırmamız gerekiyor. Güneş enerjisinden, elektrik enerjisi üretimini güneş tarlaları kurmak suretiyle büyük santraller yaparak gerçekleştirmek mümkün. Ayrıca evlerin çatılarına tuğla, kiremit yerine güneş panelleriyle kaplayarak da bunu yapabiliriz. Doğu Karadenizin coğrafi yapısına bağlı olarak yerleşim nedeniyle diğer illere göre önemli bir farklılığı var. Bölgemizde evler dağınık, bu evlere elektrik enerjisi götürmek diğer bitişik düzene göre daha pahalıya mal oluyor. Oysa bu evlerin çatılarında fotovoltaik güneş panelleri olsa ve elektrik enerjisi üretilse, büyük oranda enerjileri buradan karşılanabilir.
     Prof. Dr. Altaş, dünyada yapılan ölçümler ve hesaplamaların 2035 yılına kadar güneş enerjisi uygulamalarının yüzde 30un üzerinde bir oranla kullanılacağı şeklinde olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Dünya, mevcut kaynaklar tükenince ne yapıcağızın peşinde. Bu nedenle de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı önem kazanıyor. Son yıllarda güneşe olan eğilim iyice artmakta. Yatırımlar artmakta ve üretimin buradan karşılanmasına yönelik çalışmalar yürütülmekte. Türkiyede bir kaç yerde gün ışından faydalanmak amacıyla kurulmuş bina var. Bunlar büyük güçler değil, özel uygulamalar. Türkiyede güneş tarlası kurma faaliyetleri var. Bu araştırmaların gelişmesi bölgemize de yansıyacaktır.
     Yıllık ortalama değerlere baktığımızda Almanyanın yıllık ortalama en yüksek değeri metrekare başına bin 300 kilovatsaat gözüküyor. Türkiyenin de en düşük olanı bu. Almanya bu oranı ile yıllık yüzde 4.7 enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılıyor. 2012 kasım ayında ilginç durum yaşanmış ve kasım ayında iki gün ülkenin enerji ihtiyacının yaklaşık yüzde 50ye yakınını fotovoltaikten sağlamışlar. Bu bir rekor. Biz de bunları pek ala yapabiliriz. Türkiyede yüzde 100ünü olmasa bile hedefte yüzde 5lik bir enerji ihtiyacını güneş enerjisinden karşılayacak şekilde yatırımlar yapılabilir. Buna gücümüz de altyapımız da yeter.
    
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Güneş enerjisinden yeterince yararlanamıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER