Hayvanların turşusu mısır silajı

Hayvanların turşusu mısır silajı -Samandaki verim düşüklüğü dolayısıyla fiyattaki artış, hayvan yetiştiricilerini mısır silajına yöneltti


BURDUR (A.A) - Samandaki verim düşüklüğü dolayısıyla fiyattaki artış, hayvan yetiştiricilerini mısır silajına yöneltti.
     Bu yıl saman veriminin istenilen seviyede olmaması, buna bağlı olarak fiyatların artması nedeniyle alternatif olarak silaja yönelen hayvan yetiştiricileri, içine katılan arpa kırması, yulaf ezmesi ve tuz gibi malzemelerin silajı besin yönünden daha da zengin hale getirdiğini belirtiyor.
     Saman verimimin yeterli olması halinde de silaj hazırlamaktan vazgeçmediklerini anlatan yetiştiriciler, silajın besi ve süt hayvanları için samandan daha faydalı olduğunu ifade ediyor.
     Bahar ayında ekilen silajlık mısırlar, 3 aylık bir dönem sonunda hasat ediliyor. Traktörlere takılan silaj makinesi ile hasat edilen mısırlar, parçalanarak küçük tanecikler halinde traktörün arkasındaki römorklara dolduruluyor. Silajı önceden toprağın kazılmasıyla hazırlanan alana döken yetiştiriciler, burada silaja isteğe bağlı olarak arpa, yulaf ve tuz ekleyebiliyor.
     Daha sonra traktörlerle çiğnenen silaj, sıkıştırılarak hava almaması sağlanıyor. Sıkıştırılan silaj yığınının üzeri hava almayacak şekilde örtüldükten sonra 3 hafta sonra kullanıma hazır hale geliyor.
     Hayvanları için silaj satın almak zorunda kaldığını belirten hayvan yetiştiricisi İsmail Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene yağışların olmaması, bu nedenle samanın az olması nedeniyle silaja önem verdiklerini söyledi.
     Alkan, tarlalarında yetiştirdiklerinin yeterli olmamasından dolayı dışarıdan silaj almak zorunda kaldıklarını anlattı.
     Hayvan yetiştiricisi Muammer Baykan da halk dilinde silaja turşu denildiğini ifade ederek, Samanın az ve pahalı olmasından, havaların kurak gitmesinden dolayı hayvan üreticileri silaja çok yüklendi. Çünkü silajın vitaminli ve besin değeri yüksek olma özelliği var. Silajlık mısırın tanesi zayıfsa arpa kırması veya yulaf ezmesi gibi katkılar eklenebilir. Bin metrekarelik ekili alandan 5-6 ton arası silaj alınabilir dedi.
     Silajın hayvan yetiştiricileri için vazgeçilmez olduğunu ifade eden yetiştirici Ömer Demir ise silajın dışarıdan hazır satın alınan yem miktarını azalttığını, süt verimini arttırdığını vurgulayarak, hem samandan daha ucuz hem de daha iyi olduğunu kaydetti.
     Demir, silajın hava alarak bozulmaması için presleme yaptıklarını, üzerine naylon kapatıp onun da üzerine kum örttüklerini anlatarak, 3 hafta sonra da hayvanlarına yedirmeye başladıklarını söyledi.
    
     Muhabir: Murat Çoban
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Hayvanların turşusu mısır silajı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER