Hileli Gıdalar ve Gıdalardan Kaynaklanan Sağlık

Hileli Gıdalar ve Gıdalardan Kaynaklanan Sağlık Riskleri paneli -Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ormancı: -Et ve et ürünleri fiyatlarının son dönemde hızlı yüks


KIRIKKALE (A.A) - Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafından Hileli Gıdalar ve Gıdalardan Kaynaklanan Sağlık Riskleri konulu panel düzenlendi.
     Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Seda Bilir Ormancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et fiyatlarının son dönemde hızlı yükselişiyle birlikte taklit ve tahrişe en uygun ürün grubu içerisinde yer aldığını söyledi.
     Et ve et ürünleri tebliğiyle birlikte beyaz et ve kırmızı etin karışım halinde et ya da et ürünü olarak satışının ve tüketilmesinin yasaklandığını belirten Doç. Dr. Ormancı, şunları söyledi:
     Et karışımları mevzuat olarak artık uygun değil. Kendi türü içerisinde karıştırabilirsiniz. Fakat kırmızı et, beyaz et karışımı şeklindeki karışım yasaklandı.
     Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Küplülü ise balın Türkiye gibi sayılı ülkelerin ürettiği bir ürün olduğunu, hileli olması veye tahrişe uğramasının affedilemez olduğunu bildirdi.
     Prof. Dr. Küplülü, şöyle konuştu:
     Halkın dediği tekniklerle balın içerisine kaşığı batırmakla, rengine bakmakla sahte bal, doğal bal ayrımı yapılamaz. Bu ayrımın yapılabilmesi sadece laboratuvarda mümkündür. Onun dışında bu yapılanlar tamamen deneyime dayanan işlemlerdir. Ancak her zaman yanıltıcıdır. Son tebligatta sahte balın önlenmesi için ilk olarak prolini söyleyebilirim. Prolin oranı 180 gramdan 300 grama çıkartıldı. Bu arı tarafından önem taşıyor. Onun dışında belkide en önemlisi arıcılık kayıt sistemi. Bu sayede Türkiyede arı üreticileri kayıt altında üretim yapacak. Dışarıdan ülkemize her hangi bir şekilde bal girişi yapılmayacak. Üretimin sağlıklı olması ve rakamsal açıdan da çok önemli. Hem de desteklenmesi açısından önem taşıyor. Bu şekilde bal ambalajlarının üzerinde işletme numarası bulunacak, balın izlenmesi mümkün olacak. Gıda da izlenme çok önemli.
    
     Muhabir: Fatih Gökmen-Ahmet Yaman
     Yayıncı: Emrah Yaşar
<< Önceki Haber Hileli Gıdalar ve Gıdalardan Kaynaklanan Sağlık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER