Hobi bahçesinde hasat zamanı

Hobi bahçesinde hasat zamanı -Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarımsal Uygulama Merkezinde personel için 3 dönüm alanda oluşturulan hobi bahçesinde biber, soğan, maydanoz, kabak gibi bazı ürünlerin hasadı başladı (Fotoğrafl


TOKAT (A.A) - Zehra Aydın - Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarımsal Uygulama Merkezinde personel için 3 dönüm alanda oluşturulan hobi bahçesinde biber, soğan, maydanoz, kabak gibi bazı ürünlerin hasadı yapılıyor.
     Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tarımsal Uygulama Merkezinde kısa bir süre önce 3 dönüm alanda oluşturulan hobi bahçesinde sebze-meyve yetiştirmek için yaklaşık 60 personel başvurdu.
     Başvuru yapan personelin yerleri kurayla belirlendi. 50şer metrekarelik hobi bahçelerinde sebze-meyve yetiştiren personel, bazı ürünlerin hasadına başladı.
     Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde araştırma görevlisi olan Öznur Öz Atasever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hobi bahçesinde hasat döneminin başladığını belirterek, Hobi bahçemizde ektiğimiz biberlerimiz, maydanozlarımız, soğanlarımız, kabaklarımız çıktı, hasadını yapmaya başladık. Domateslerimiz çok kızarmadı ama çok yakında onları da hasat edeceğiz inşallah dedi.
     Yabancı Diller Bölümünde görevli okutman Osman Öncü ise Araştırma bahçesinde gördüklerimiz, köyde yetişmiş olmak hobi bahçesi istememe sebep oldu. Aslında meyve-sebze yetiştiriciliğine merak özümüzde var. Başta rektörümüz olmak üzere üniversitemize çok teşekkür ediyorum. Bize hobi bahçesi imkanı sağlayarak güzel şeyler yapmamıza sebep oldular diye konuştu.
     Hobi bahçelerinin 50şer metrekarelik alana sahip olduğunu belirten Öncü, Bu alanı en verimli bir şekilde kullanmaya çalıştım. Hiç açık bir alan kalmadı dedi.
     Sırıkta kavun denemesi yaptığını ifade eden Öncü, şunları kaydetti:
     Kavunlar genelde düz araziye ekilir. Sırıkta kavun uygulaması ise seralarda yapılıyor. Burası bir hobi bahçesi olduğu için beni daha fazla oyalayabilmesi için sırıkta kavun denemesi yaptım. Kavun meyveleri büyüdüğünde gövdesi onu tartamayacak ve düşecek, bunun için çare bulmaya çalıştım ve raylı sehpaları yaptım. Bu sehpaların içerisine kavunun meyvesini koyup boru sistemiyle meyveyi sıkıştırmaya çalışıyorum. Tabii kavun meyvelerini verdiğinde ağırlaşıyor ve gövdesini taşıyamayacak hale geliyor. Buna bir çözüm olması için hanımların makreme çalışmasından esinlenerek kavunlar için bir askı yaptım. Askı file benzeri bir yapıya sahip. Kavunun ip arasından düşmemesi için file ipini bir boru içerisinden geçirdim ve iplerin ucuna kavunu koymak için bir tahta parçası, yani sehpa bağladım. Kavun sehpa üzerinde büyüdükçe file genişleyecek boruyu yukarı itmeye başlayacak ve kavun her zaman sağlam bir şekilde askının içinde kalacak.
     Domatesler için de farklı bir uygulama geliştirdiğini anlatan Öncü, Domateslerimizin altında buğday saplarından yapılmış yastıklar var. Bu yastıkları, domates yükünü alıp da yere devrilmesin, meyveler toprakla temas etmesin diye koruma amaçlı yaptım. Domateslerin düşmemesi için de garanti olmuş olacak dedi.
     Öncünün domates ve kavunlar için kurduğu sistem, üniversite personelinin dikkatini çekiyor.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Hobi bahçesinde hasat zamanı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER